Dobry nóż sprawi, że wszystkie ambitne, kuchenne przedsięwzięcia staną się realne, a precyzja ich wykonania podniesie danie do rangi sztuki. W kolekcji Cooking Elements Villeroy & Boch dostępne są noże o specjalnie wyprofilowanych stalowych oraz ceramicznych ostrzach. Ich ergonomiczne, drewniane rączki zapewniają wygodę krojenia, zwiększoną dzięki odpowiednio dobranej desce – plastik jest dopuszczalny, ale znawcy food designu zdecydowanie polecają drewno.
Jakiego noża używacie do warzyw?
Wegetariańska potrawka z bakłażana i cukinii z pomidorami
Składniki dla 4 osób:
1 łyżka Oregano Prymat
Do smaku: Sól ziołowa MŁYNEK, Chili pieprz cayenne, Papryka słodka Prymat, cukier
3 pokrojone w słupki bakłażany
2 pokrojone w słupki cukinie
6 pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
4 duże posiekane ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak
1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak
1 szklanka oliwy z oliwek
½ szklanki tartego sera Bursztyn
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu na oliwie usmażyć bakłażany, cukinię i czosnek. Do tak przygotowanych warzyw dodać pomidory, czarne i zielone oliwki. Całość dusić około 15 minut i doprawić do smaku. Podawać z włoską bagietką lub pieczywem ciabatta i tartym serem Bursztyn.