A suszenie ułatwi prosty i niedrogi sprzęt AGD - suszarka do warzyw, owoców i grzybów. Jest ona doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy lubią mieć pełną spiżarnię różnorodnych zapasów.
Dzięki suszarce można szybko, łatwo i wygodnie oraz na małej przestrzeni wysuszyć spore ilości warzyw, owoców czy grzybów. Kilka sit oraz odpowiednie parametry procesu suszenia pozwolą zachować w prosty sposób nadmiar sezonowych produktów. Szczególnie warto suszyć, to co mamy z własnego ogródka.
Proces suszenia pozbawia wody, dzięki czemu można zachować warzywa, owoce czy grzyby na długo. Jednocześnie warto wiedzieć, że suszenie nie pozabawia ani smaku, ani aromatu, czy też właściwości odżywczych.
W suszarce można wysuszyć m.in.:
warzywa: pomidory, włoszczyznę, buraki, kukurydzę, groch, fasolę, cebulę
owoce: banany, jabłka, śliwki, morele, gruszki, żurawinę, ale też maliny, aronie, jeżyny
grzyby: podgrzybki, borowiki, kozaki, pieczarki
zioła: melisa, mięta, mniszek, podbiał
kwiaty: rumianek czy dziurawiec.
Wielu użytkowników chwali suszarki o przezroczystych sitach, co pozwala obserwować proces suszenia bez otwierania urządzenia. Sprzęty te mogą mieć kilka rodzajów nadmuchów i szeroki zakres temperatury suszenia, jak i ilość sit.
Sezon dla grzybiarzy w pełni, a jeśli grzybobranie będzie owocne, to taki sprzęt się na pewno przyda.