Poza tym wybieranie ziół i przypraw, szczególnie w sytuacji spotkania przy uroczystym stole, jest mało eleganckie.
Doskonałym rozwiązaniem będzie w tej sytuacji specjalne sitko na przyprawy. Oczywiście z powiedzeniem można zastosować także klasyczny zaparzacz do herbaty. Najlepiej, aby był wykonany ze stali nierdzewnej, tolerował wysokie temperatury oraz zmywarkę.
W kuchni polskiej taki bukiet przypraw zawiera zwykle ziele angielskie, pieprz czarny lub kolorowy i liść laurowy. Warto wiedzieć, że podobny bukiet przypraw jest ściśle związany z kuchnią francuską, gdzie nosi miano Bouquet garni. Bouquet garni, czyli bukiet ziół to mieszanka ziół w postaci gałązek związanych nitką w mały pęczek, które wrzuca się do potrawy (przeważnie sosu albo zupy), aby nadać jej aromat. Zwykle składa się z natki tymianku, liścia laurowego, pietruszki , opcjonalnie - gałązki estragonu.
Przed podaniem dania bukiet ziół i przypraw należy usunąć.