Drewno długo kojarzyło się z ciężkimi detalami i „staropolskim” stylem, raczej siermiężnym aniżeli ciekawym. Dziś modne jest drewno o wyraźnych słojach, często bielone, nieoszlifowane, a także postarzane. Do łask wracają stare skrzynki i palety, pozwalając tym samym na recykling tego cennego surowca. Wiele dobrego zrobiło zainteresowanie skandynawskim wzornictwem, dla które drewno jest podstawą i punktem wyjścia.
Drewno może z powodzeniem inspirować nie tylko wielkich designerów, którzy traktują je jak najszlachetniejszy surowiec i budulec. Może też inspirować wystrój kuchni czy stołu. Drewniane łyżki, łyżeczki, talerzyki, miseczki i czego jeszcze dusza zapragnie można przywieźć z wakacyjnych wojaży. Szczególnie regiony górskie, np. Zakopane, gdzie stoiska z tego typu akcesoriami stanowią nie lada atrakcję, są kopalnią kuchennych gadżetów wykonanych z drewna. Drewniane dodatki doskonale harmonizują z tak modną bielą. Klasyczny biały obrus i zastawa są doskonałym tłem dla drewnianych dodatków. I odwrotnie – drewniany stół pięknie odda biel porcelany.
Drewniane naczynia
Drewno w połączeniu z białą zastawą i obrusem, na przykład lnianym, pozwoli wydobyć naturalne piękno z drewna, podkreślić jego słoje i odcienie. Oczywiście drewniane akcesoria kuchenne lepiej używać do produktów suchych. Wszelkiego rodzaju tace, misy, podkładki, łyżeczki, solniczki pieprzniczki, misy na owoce będą doskonałym dodatkiem do wnętrz w każdym stylu.
Drewniany stół
Drewniany stół wrócił do łask. Coraz chętniej odnawiamy stare drewniane stoły, kupujemy stoły z litego drewna lub z okleiną drewnianą, chętnie eksponując naturalny jego wygląd. Każde danie położone na drewnianym stole wygląda od razu apetyczniej. Nie zakrywajmy ładnych, drewnianych stołów, wystarczy ciekawy talerz i smaczne danie.