Doskonałym pomysłem są domowe lizaki. Potrzebujmy odpowiednich foremek, które można kupić m.in. w sklepach internetowych. Warto, aby taka forma była elastyczna, dzięki czemu będzie można łatwo wyjąć gotowe lizaki. Dobrze, żeby była wykonana z tworzywa odpornego na wysokie, jak i niskie temperatury, co sprawi, że uda się ją wykorzystać do zrobienia lodów. Za sprawą wysokiej odporności na temperatury można również wlać do takiej formy na przykład gorącą masę karmelową, a po wszystkim umyć foremki w zmywarce. Lizaki można także przygotować na papierze do pieczenia według pomysłu Marcina Budynka.
Domowe lizaki sprawdzają się w wersji z czekoladowej lub karmelowej masy, na przykład z dodatkiem domowego soku malinowego. Świetnym pomysłem będzie ich ozdobienia choćby korowymi drażami lub bajecznymi posypkami, których w sklepach nie brakuje. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.
Przyrządzanie domowych lizaków to doskonały sposób na wspólne spędzenia czasu z dziećmi, kulinarną edukację oraz pyszną zabawę. Takie lizaki będą doskonale smakować. Mogą być też znakomitym prezentem na urodziny kolegi lub koleżanki czy ciekawym przysmakiem na karnawałową, szkolną zabawę.
Domowe lizaki malinowe dla dzieci Marcina Budynka
Składniki:
- 2 łyżki sok malinowy
- 4 łyżki cukier
- 4 łyżki czekolada
- 13 szt. patyczki drewniane
- według uznania papier do pieczenia
Marcin Budynek poleca:
Powoli podgrzać sok malinowy z cukrem, do uzyskania konsystencji delikatnego karmelu. Na arkusz papieru do gotowania wylać kółka z karmelu. Po chwili na karmel zetrzeć czekoladę i do połowy każdego kółka włożyć patyczki. Wystudzić. Po wystudzeniu lizaki są gotowe do jedzenia. Domowe lizaki najlepiej smakują, jeśli do ich przygotowania użyjemy soku malinowego z babcinej spiżarni. Oczywiście możemy też przygotować lizaki o innych smakach.