Szacuje się, że Francuzi mogą pochwalić się około 500 gatunkami serów – różnorodnych, o wspaniałej recepturze i wyjątkowym smaku. My, Polacy, też mamy kilka swoich ulubionych francuskich serów. Gdy zobaczymy je na sklepowych półkach, bez wahania po nie sięgamy. Pytanie tylko, do czego poza pieczywem je dodawać i zajadać, aby w pełni wykorzystać ich kulinarne walory.
Zdecydowanie do najczęściej serwowanych w Polsce serów francuskich należą camembert, brie i roquefort. Brakuje nam jednak często pomysłów, do czego je wykorzystać poza tym, ze wyłożymy je na desce podczas przyjęć, spotkań ze znajomymi czy po prostu codziennego śniadania. A przecież można dodać je do omleta przygotowanego jako pierwszy posiłek dnia, obiadu – faszerując nim np. medaliony wołowe oraz szybkiej przekąski w postaci sałatki. Ważne jest, aby nie bać się małych kulinarnych eksperymentów, ponieważ sery francuskie są wdzięcznym produktem spożywczym, który zazwyczaj zmieni smak przygotowanego dania na lepszy.
To jak, skusicie się na wykorzystanie ich w swojej kuchni?
Moja propozycja: Omlet z cukinią i serem
Potrzebujesz na 4 porcje:
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 pokrojoną w paski czerwoną paprykę bez skóry,
1 pokrojoną w plasterki cukinię,
8 jajek (do przygotowania 2 omletów),
200 g sera brie,
½ łyżeczki mielonej Gałki muszkatołowej Prymat,
1 łyżeczkę Ziół prowansalskich Prymat,
do smaku: Sól czosnkową, Pieprz czarny mielony Prymat.
Sposób przygotowania:
Warzywa obsmażyć na oliwie, dodać przyprawy, doprawić do smaku. Jajka ubić z solą i pieprzem. Warzywa zalać jajkami, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż potrawa się zetnie. W trakcie smażenia omlet można przewrócić na drugą stronę.
Więcej dań inspirowanych kuchnią francuską znajdziecie tutaj.