Lunch, drugie śniadanie czy też wczesny obiad to dla wielu pracowników ważny punkt dnia. Niejednokrotnie rozdziela on cały plan pracy i podejmowane zadania, spotkania czy – na te przed lunchem i po lunchu.
Temat obowiązuje głównie pracowników biur dużych miast, gdzie czas pracy bywa wydłużony, a dojazd do domu to stanie w korkach. Lunch w takiej sytuacji daje zapas energii na cały dzień . Dlatego też pracodawcy organizują zaplecze socjalne – z lodówką, mikrofalówką, stolikiem. Lunch stanowi także ważny punkt racjonalnie zbilansowanej diety, nie ma przecież nic gorszego niż zbyt mała liczba posiłków – powie to każdy dietetyk.
W Polsce lunch to zwykle wczesny obiad, niejednokrotnie zamawiany z dostawą do miejsca pracy. Brzmi to mało emocjonalnie, niemniej w wielu miejscach wybór dostawy czy też rodzaju dania – czy to pizza, czy pierogi, a może tradycyjny obiad jak od mamy stanowi ważny punkt dnia. Oczywiście spora część pracowników żyje cały dzień na kanapkach, niemniej są i tacy, którzy ze względu ekonomiczny czy też kulinarnych preferują własnoręcznie przygotowane posiłki. Mogą to być klasyczne dania obiadowe, klasyczny zestaw – zupa, ziemniaki (ewentualnie ryża, kasza), sztuka mięsa i surówka bądź sałatka zawsze się bronią. Popularne są też makarony czy chińszczyzna – smaczne, sycące no i dobra alternatywa dla schabowego. Osobnym tematem są sałatki – od lekkich i dietetyczne ma miksie sałat z pieczoną piersią z kurczak po te bardziej sycące na ryżu czy makaronie.
Wiele osób tak planuje zakupy i gotowanie obiadów, aby zabrać ze sobą posiłek do pracy – najlepiej w wygodnym pudełku. Pojemników typu lunch box ich obecnie mnóstwo na rynku – od zgrabnych termosów na zupę, nowoczesnych menażek czy wygodnych, kolorowych i funkcjonalnych pojemników. Warto wybrać pojemniki zgrabne, nadające się zarówno do mikrofali, zmywarki jak i mrożenia.
Oto kilka pomysłów na smaczny lunch – od dania jednogarnkowego po lekka sałatkę!