Dzień Pikantnych Przypraw

W Dniu Pikantnych Przypraw w barach i restauracjach serwowane jest wyjątkowo ostre menu. W Polsce święto to z pewnością szybko znajdzie swoich sympatyków. Ostre przyprawy poza tym, że nadają smaczku wielu potrawom, jak się okazuje - mają również dobroczynny wpływ na organizm.
Wspomagają układ trawienny, przyspieszają metabolizm, poprawiają również odporność. Są także doskonałym źródłem witaminy C i B - na przykład powszechnie lubiane chili.
Ciekawe!
Tradycyjna chińska medycyna mówi, że spożywanie pikantnych przypraw może ochronić nerki przed wychłodzeniem w porze zimowej. Nie ma też nic lepszego na wyostrzenie apetytu, jak pikantne przyprawy.
Największe ilości chili spożywają mieszkańcy Tajlandii – 5 gram dziennie na osobę.
Plemię Majów już dawno temu znało właściwości chili – nacierali oni paprykami chili bolące zęby – w reakcji na ostry palący smak, mózg wytwarza związki chemiczne zwane endorfinami, które uśmierzają ból.
Doradca Smaku poleca pikantne menu:
1) Wielbiciele owoców morza z pewnością pokochają ten przepis. Delikatne krewetki w połączeniu z papryczką jalapeno tworzą doskonały duet. Przepis znajdziecie tutaj.
2) Dania jednogarnkowe w polskiej kuchni cieszą się sporą popularnością. Leczo z chorizo z tego przepisu zasmakuje wszystkim tym, którzy cenią sobie szybkie i pyszne potrawy!
3) Przepisy na ostre dania znajdziecie również TUTAJ. Zapraszam!
Komentarze (0)