Trudno ustalić źródła pochodzenia tego dnia. W dokumentach historycznych próżno doszukiwać się śladów decyzji w tej sprawie. Wiemy natomiast, że czosnek pochodzi ze stepowej części Azji Środkowej, natomiast obecnie występuje w ponad dwustu pięćdziesięciu gatunkach i uprawiany jest na całym świecie. Aż do XIX wieku, do momentu wprowadzenia szczepionek, czosnek należał do podstawowych środków przeciwko chorobom infekcyjnym.
Kulinarnym zastosowaniom czosnku nie ma końca, uwielbiamy go w wersji surowej jako aromatyczny dodatek do potraw, używamy jako przyprawy w formie granulowanej, a także marynujemy, aby nadać mu łagodniejszy smak doskonałej przekąski. Moda na czosnek sprawiła, że jego działanie zostało poddane wielu badaniom naukowym. Potwierdziły one jego zalety w profilaktyce zdrowia i wykazały, że obniżając objawy zmęczenia czosnek poprawia wydolność fizyczną o ¼ oraz psychiczną o ½. Ponadto spowalnia procesy starzenia się oraz ma działanie przeciwbakteryjne. A więc zadbajmy o zdrowie i zacznijmy zdrowo się odżywiać dodając trochę czosnku do przygotowywanych potraw.
O czosnku nie możemy zapomnieć w nadchodzącym sezonie grillowym. Mięsa, ryby i warzywa z grilla zyskają z jego dodatkiem jeszcze lepszy smak. Czosnek świetnie komponuje się np. w towarzystwie grillowanego łososia:
Grillowany filet z łososia norweskiego z czosnkiem i bazylią
Składniki dla 4 osób:
4 x 160g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości
Marynata:
1 pęczek bazylii
2 całe główki czosnku
Sok z dwóch cytryn
Świeżo mielony Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sól gruboziarnista
6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Czosnek przekroić wzdłuż na pół, każdy kawałek owinąć folią aluminiową i piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 minut Po upieczeniu czosnek wycisnąć z łupinek i zmiksować z umytymi liśćmi bazylii, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Marynatę nałożyć na łososia, włożyć rybę do torebki foliowej i wstawić do lodówki na ok. 6 godzin. W czasie marynowania należy przekręcać torebkę, aby marynata równomiernie obtaczała łososia.
Przed rozpoczęciem grillowania zebrać z ryby nadmiar marynaty, a następnie doprawić ją do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Bazyliowo-czosnkowego łososia ułożyć na tacce aluminiowej, podczas grillowania podlewać marynatą.
Grillowany łosoś norweski z czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
4 x 160 g fileta z łososia norweskiego bez skóry i ości
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa do ryb Prymat
2 ząbki czosnku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sok z ½ cytryny
8 małych ugotowanych ziemniaków
4 gałązki świeżego kopru
2 łyżki masła
4 łyżki pomidorów concasse
1 limonka do dekoracji
4 gałązki rozmarynu
Sos:
200 g świeżego bobu
1 cebula
2 łyżki pokrojonego w paseczki bekonu
50 ml białego wytrawnego wina
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki tartego sera parmezan
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w oliwie z oliwek, przyprawie do ryb, czosnku, soku z cytryny i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Po zamarynowaniu rybę piec 20 minut w temperaturze 180°C.
Do wrzącej, osolonej wody z odrobiną cukru dodać bób i gotować przez ok. 10-12 minut. Po ugotowaniu ostudzić i obrać z łupin. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, czosnek i bekon, całość podlać białym winem. Po odparowaniu dodać śmietanę, zredukować, a następnie dodać starty parmezan. Powstały sos połączyć z obranym bobem.
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła i koperku.
Upieczonego łososia ułożyć na sosie z bobu i posypać pomidorami concasse.
Grillowane medaliony z łososia norweskiego w bekonie
Składniki dla 4 osób:
8 okrągłych medalionów z łososia norweskiego
200 g chudego bekonu bez chrząstek i skóry
8 gałązek świeżego rozmarynu
1 pokrojona na cząstki cytryna do dekoracji
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb Prymat
Sól czosnkowa, Pieprz czarny grubomielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Medaliony z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Z dolnych gałązek rozmarynu oberwać listki. Medaliony z łososia owinąć dookoła paskiem bekonu, nabić na gałązkę rozmarynu i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Pod koniec grillowania aromatyczne medaliony z łososia posypać świeżo tartym serem oscypek.
Smacznego!