Wszyscy je uwielbiają, ale mało kto decyduje się przygotowywać je w domu. Wszystko dlatego, że przyjęło się mówić, iż jest trudne w przygotowaniu i łatwo o porażkę. Jednak z naszymi poradami ciasto drożdżowe będzie łatwe do zrobienia i nie będziecie musieli już z niego rezygnować.
Dobrze smakuje z samą kruszonką, innym razem natomiast zawijane z dodatkiem czekolady. Najczęściej takie wypieki kojarzymy z okresem dzieciństwa, gdy odwiedzaliśmy babcię, która specjalnie dla nas je przygotowywała. Unoszący się po całym domu przyjemny zapach drożdżowego ciasta kusił, aby częstować się kolejnym kawałkiem. W zimie zajadaliśmy się nim, popijając ciepłe kakao, latem delektowaliśmy się nim z dodatkiem pysznych sezonowych owoców.
Wystarczy poznać kilka prostych zasad, aby na nowo poczuć i rozsmakować się w tym znakomitym cieście.
- Kluczem do sukcesu są drożdże. Dlatego już przy ich zakupie należy zwrócić uwagę na termin ważności. Im świeższe tym lepiej. Następnie odpowiednią ich proporcję należy rozpuścić w letniej wodzie lub mleku (ale nie gorącym, bo oparzy drożdże). Przygotowany zaczyn warto odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby zobaczyć, czy zacznie „rosnąć”. Jeśli tak – oznacza to, że spokojnie możemy zabrać się do dalszego wyrabiania ciasta.
Pamiętaj! Korzystając z drożdży suchych, należy wydłużyć czas rośnięcia ciasta!
- Ciasto drożdżowe „lubi” ciepło. Dlatego wyrobione i gotowe ciasto warto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kontakt z zimnym powietrzem może spowodować, że ciasto opadnie, a co za tym idzie, po upieczeniu nie będzie elastyczne i pulchne.
- Jajka dodawane do ciasta powinny mieć one temperaturę pokojową. Warto też zadbać o dobre i pewne źródło ich pochodzenia. Dlatego warto wybrać np. te pochodzące z wolnego wybiegu od Kurki Wolnej.
- Wyrabianie ciasta to również ważny i żmudny proces. Trzeba uzbroić się w cierpliwość i stopniowo dodając składniki – dokładnie je wyrabiać. Pulchność i elastyczność ciasta drożdżowego zależy głównie od tego, ile pęcherzyków powietrza do niego wpuścimy. Dlatego jeśli nie mamy wystarczająco siły, aby zagnieść je ręcznie, warto wybrać odpowiednie do tego sprzęty.
- Nie należy przesadzać z mąką. Nawet wtedy, gdy ciasto początkowo wydaje się zbyt elastyczne i mokre.
- Gotowe i wyrośnięte ciasto najlepiej włożyć do nagrzanego już piekarnika.
Czy wiesz, że… jeśli robisz ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami, warto pamiętać o tym, aby nie dawać zbyt dużej ich ilości. Istnieje wtedy ryzyko, że ciasto zostanie zamoczone przez sok z owoców.
Pamiętając o tych kilku prostych, ale ważnych zasadach – mamy pewność, że nasze wypieki wyjdą. Wtedy w zależności od smaku możemy przygotować blachę ciasta drożdżowego lub małe bułeczki np. z serem – wprost idealne na śniadanie. Innym zaś razem pójść o krok dalej i pokusić się o przygotowanie domowego pieczywa.