Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Zupa serowa

Doradca Smaku: Zupa serowa

Dzisiejsza propozycja zachwyci zapewne miłośników gęstych i sycących zup, lecz nie tylko. Wszyscy, którzy kochają ser oraz jego różne rodzaje na pewno także będą chcieli jej skosztować, ponieważ zupa serowa to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Mieszając ze sobą dwa pyszne sery – cheddar i pleśniowy, w bardzo prosty i szybki sposób osiągniecie efekt, który będzie rozkoszą dla podniebienia. Smaki w zupie doskonale komponują się z kminkiem mielonym, dlatego wszyscy, którzy lubią jego charakterystyczny aromat powinni skusić się na doprawienie dania solidną szczyptą.

Składniki:

600 ml mleka
600 ml Rosołu z kury Kucharek
200 g sera cheddar
150 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią
2 cebule

do smaku: Pieprz biały mielony, Kminek mielony Prymat, Sól morska Prymat.

Sposób przygotowania:

Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach. Ser pleśniowy kroimy na mniejsze kawałki. Cześć przygotowanego sera cheddar lub pleśniowego możemy odłożyć do dekoracji dania.Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Uważamy by nie przypalić cebuli, aby zupa była delikatna i kremowa. Dolewamy rosół z kury i chwilę gotujemy (ok. 3 minuty). Następnie dodajemy mleko i gotujemy przez 5-7 minut. Ważne by mleka było tyle samo co rosołu. Przyprawiamy solą, pieprzem białym i kminkiem mielonym.

Następnie dodajemy starty ser cheddar, uważając by zupa się nie gotowała. Zmniejszamy ogień lub przestawiamy garnek na mniejszy palnik. Ser dodajemy porcjami mieszając zupę rózgą. Cały czas pilnujemy by zupa nie zaczęła się gotować, bo inaczej zważy się. Jeżeli zupa jest za rzadka możemy dodać więcej sera. Następnie dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy. Nada on zupie oryginalny i wyrazisty smak. Pod dodaniu całego sera cheddar zdejmujemy zupę z ognia. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż cały ser rozpuści się.

Przed podaniem wedle uznania możemy przyprawić zupę dodatkowo solą i białym pieprzem. Tak przygotowaną zupę przelewamy do miseczek i posypujemy z wierzchu serem. Zupę serową podajemy z bagietką.

Zupę możemy przygotować z różnych serów. Doprawiając uważajmy z dodawaniem soli – ser pleśniowy zazwyczaj jest bardziej słony niż zwykły, więc bezpieczniej będzie doprawić zupę solą na końcu, po dodaniu serów.

menato 18.12.2015 08:13
Uwielbiam zupę serową. Mogłabym ją jeść codziennie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak