Produkty, z których przygotowano dzisiejszą propozycję zupy od Doradcy Smaku, składają się na danie świeże i bardzo interesujące. Warto odmienić tradycyjnie podawaną kalafiorową i urozmaicić ją ożywczym, świetnie komponującym się z całością wędzonym łososiem.
Co jeszcze nada zupełnie inny wymiar naszej zupie? Na pewno przyprawy, które niewątpliwie są jej wielkim atutem. Nie zapomnijmy zatem oprócz tradycyjnego ziela angielskiego dosypać goździków i gałki muszkatołowej. Smak będzie ciekawy, z wyraźnie wyczuwalną głębią - aromat natomiast korzenny i przywodzący na myśl egzotyczne dalekie kraje.
Zupa kalafiorowa z wędzonym łososiem:
100 g wędzonego łososia
1 kalafior
1 cebula
2 ziemniaki
1 l rosołu z kury
250 ml śmietany 36%
1 pęczek natki pietruszki
Do smaku: Gałka muszkatołowa, Goździki całe, Ziele angielskie całe, Sól morska Prymat.
Sposób przygotowania:
Łososia kroimy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy rosołem z kury. Rosołu z kury wlewamy tyle, aby przykryć pokrojone warzywa. Przyprawiamy zielem angielskim, goździkami oraz solą. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut.
Następnie zdejmujemy zupę z ognia i rozdrabniamy za pomocą blendera, aż powstanie gęsty krem. Do gorącej zupy wlewamy powoli śmietanę. Ponowie zagotowujemy i podgrzewamy na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 3 minuty. Na koniec przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową.
Zupę przelewamy do misek. Przed podaniem układamy na wierzchu kawałki łososia i posypujemy listkami natki pietruszki.