Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Doradca Smaku: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka idealnie sprawdzi się na zimowe, chłodne dni kiedy ważny jest treściwy posiłek. Doradca Smaku proponuje zapiekankę z makaronem tagliatelle oraz z sosem beszamelowym. Ten bardzo prosty sos, sięgający czasów Francji z XVIII wieku, powstaje z podstawowych składników - zasmażki i mleka.

 

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

 

250 g makaronu tagliatelle

1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)

100 g pieczarek

300 g wędzonego boczku

70 g sera gruyere

Oliwa z oliwek

 

Sos beszamel:

50 g masła

50 g mąki pszennej

1/2 l mleka

Do smaku: Gałka muszkatołowa, Zioła prowansalskie, Przyprawa do kurczaka, Sól morska Prymat


Sos beszamel: w garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy (uważajmy, żeby nie przypalić mąki - chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

 

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Mięso z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy dokładnie wklepujemy. Na koniec mięso skrapiamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie kurczaka podsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Ważne, żeby kurczaka od razu smażyć na bardzo gorącej patelni, dzięki temu będzie chrupiący i soczysty.

 

Boczek kroimy w kostkę. Możemy go usmażyć na patelni razem z kurczakiem.

 

Następnie kurczaka zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10 minut. Po wyjęciu wyjmujemy mięso z naczynia i kroimy w cienkie plasterki. Piersi z kurczaka będą lekko różowe w środku, ponieważ później będziemy je jeszcze zapiekać.

29.11.2015 17:11
Bardzo fajne danie, proste i przede wszystkim smaczne:) Polecam
28.11.2015 15:02
DOkładnie, PRZEPIS NIEPEŁNY !
Megi 26.11.2015 18:24
super pomysł na smaczną zapieknakę
26.11.2015 14:56
Tak, podsmażone grzyby i boczek odsączamy z tłuszczu i dodajemy do sosu, naczynie smarujemy sosem a potem robimy warstwy: na spód naczynia żaroodpornego lejemy cienko sos, potem makaron, pierś z kurczaka pokrojona w plastry, makaron, sos i na wierzch starty na tarce żółty ser. Do piekarnika tak było wczoraj w programie
25.11.2015 22:27
Tak, podsmarzone grzyby i boczek odsaczamy z tluszczu i dodajemy do sosu, naczynie smarujemy sosem a potem robimy warstwy: makaron, sos, makaron, sos,itd. potem kroimy kurczaka w plastry i ukladamy na zapiekance, calosc posypujemy serem i do pieca pewnie do ok 200°C i dopóki ser sie nie przytop...
25.11.2015 22:08
A co dalej przepis urywa się w połowie dajcie cały przepis
25.11.2015 21:56
Przepis jest niepelny. co dalej robimy ze skladnikami?
25.11.2015 21:55
boczek i pieczarki do sosu? zapomnialam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak