Zapiekanka idealnie sprawdzi się na zimowe, chłodne dni kiedy ważny jest treściwy posiłek. Doradca Smaku proponuje zapiekankę z makaronem tagliatelle oraz z sosem beszamelowym. Ten bardzo prosty sos, sięgający czasów Francji z XVIII wieku, powstaje z podstawowych składników - zasmażki i mleka.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami
250 g makaronu tagliatelle
1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)
100 g pieczarek
300 g wędzonego boczku
70 g sera gruyere
Oliwa z oliwek
Sos beszamel:
50 g masła
50 g mąki pszennej
1/2 l mleka
Do smaku: Gałka muszkatołowa, Zioła prowansalskie, Przyprawa do kurczaka, Sól morska Prymat
Sos beszamel: w garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy (uważajmy, żeby nie przypalić mąki - chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy dokładnie wklepujemy. Na koniec mięso skrapiamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie kurczaka podsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Ważne, żeby kurczaka od razu smażyć na bardzo gorącej patelni, dzięki temu będzie chrupiący i soczysty.
Boczek kroimy w kostkę. Możemy go usmażyć na patelni razem z kurczakiem.
Następnie kurczaka zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10 minut. Po wyjęciu wyjmujemy mięso z naczynia i kroimy w cienkie plasterki. Piersi z kurczaka będą lekko różowe w środku, ponieważ później będziemy je jeszcze zapiekać.