Jednym z najpopularniejszych połączeń z wołowiną jest ciemny sos. Dzisiaj jednak Doradca Smaku przełamie nieco klasykę i zaproponuje biały sos chrzanowy. To jednak nie koniec innowacji.
Wołowina nabierze pysznego aromatu, gdy podamy ją w otoczeniu smażonej cebuli i pieczarek z dodatkiem kolendry całej. Aksamitny kremowy sos, który pysznie zwieńczy całość, przygotujmy na bazie bulionu warzywnego, do którego dodamy goździki, chrzan tarty oraz odrobinę śmietany. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki:
200 g polędwicy wołowiny
1 łyżka Chrzanu tartego Smak
1 cebula
100 g pieczarek
250 ml Rosołu warzywnego Kucharek
200 ml śmietany 18%
20 ml oliwa z oliwek
Goździki całe Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Kroimy w drobną kostkę cebulę, pieczarki kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę z pieczarkami. Doprawiamy je solą, pieprzem, kolendrą i smażymy.
W tym czasie kroimy wołowinę na średniej wielkości kawałki (wszystkie przybliżonej wielkości).
Gdy pieczarki będą już usmażone, zdejmujemy je z patelni i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię kładziemy pokrojoną wołowinę i smażymy kilka minut (zależnie od pożądanego stopnia wysmażenia i grubości mięsa).
Zdejmujemy mięso z patelni i przekładamy na talerz.
Na patelnię wlewamy rosół warzywny, dodajemy kilka goździków, dużą łyżkę chrzanu (lub dwie w zależności od pożądanego smaku) i śmietanę. Wszystko mieszamy na patelni. Dodajemy na patelnię pieczarki z mięsem i sokiem z mięsa (według uznania). Wszystko ze sobą mieszamy i po jakimś czasie mięso zdejmujemy z patelni. Wykładamy na talerze i jest już gotowe do podania.