Wołowina to jedno z najsmaczniejszych mięs, idealnie sycących i wprowadzających w dobry nastrój chłodną porą. Przygotowana i podana w klimacie azjatyckim sprawdzi się świetnie jako jedno z dań sylwestrowego menu.
Najsubtelniejsza w smaku polędwica wołowa idealnie komponuje się z dodatkiem kapusty pekińskiej, kiełków sojowych, kapusty pekińskiej oraz świeżej i kolorowej papryki. Odrobina oleju sezamowego dopełni całości.
Składniki:
400 g polędwicy wołowej
1 średnia kapusta pekińska
1 por
1 papryka zielona
50 g kiełków sojowych
Kardamon
15 ml soi jasnej
20 ml octu ryżowego
olej zwykły
20 ml oleju sezamowego
Do smaku:Imbir mielony, Pieprz czarny ziarnisty, Papryka ostra mielona, Pieprz czarny mielony, Sól morska.
Sposób przygotowania:
Kapustę, por oraz paprykę kroimy cienkie w paski. Pokrojone warzywa mieszamy z kiełkami i odstawiamy na chwilę. Wołowinę kroimy w cienkie kawałki i smażymy w dwóch partiach w woku na mocno rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia mięso posypujemy do smaku solą, imbirem, oraz papryką ostrą,. Ważne, aby w trakcie smażenia olej był cały czas bardzo gorący. Obsmażone kawałki wołowiny odkładamy do osobnego naczynia.
Po wyjęciu ostatniej partii mięsa wrzucamy do rozgrzanego woka pokrojone wcześniej warzywa z kiełkami i smażymy. Doprawiamy do smaku pieprzem, kardamonem, imbirem oraz papryką ostrą. Następnie wlewamy odrobinę octu ryżowego i mieszamy aby nieco odparował. Dodajemy niewielką ilość sosu sojowego. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy obsmażone kawałki mięsa i mieszamy. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego.