Moc kolorów i smaków zamknięta w cieście francuskim to kolejna propozycja od Doradcy Smaku. Do przepisu polecamy szczególnie kalafior romanesco - ma łagodniejszy smak niż biały kalafior i bardzo szybko się gotuje. Oprócz smaku dodatkowym atutem jest wyjątkowy kolor kalafiora.
Warzywa w cieście francuskim
250 g kalafiora romanesco
150 g brukselki
1 marchewka
1 por
Kilka suszonych pomidorów Smak
3 czerwone papryki
2 opakowania ciasta francuskiego o równej wielkości (500 g)
Oliwa z oliwek
Do smaku: Papryka słodka mielona, Pieprz ziołowy, Sól morska Prymat
Kalafior romanesco (możemy go zastąpić brokułem lub zwykłym kalafiorem) dzielimy na małe kawałki i gotujemy około 5-7 minut w osolonej wodzie. Przekładamy do sitka, a następnie studzimy przelewając go zimną wodą. Ważne żebyśmy nie wylali wody z gotowaniu kalafiora.
Brukselkę oczyszczamy: wykrawamy środek i obieramy z wierzchnich liści, a następnie blanszujemy, czyli trzymamy przez ok. 2 minuty we wrzącej wodzie (tej, w której wcześniej gotował się kalafior), a następnie przelewamy zimną wodą.
Marchew i por kroimy w długie, cienkie słupki. Smażymy na patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i solą. Po chwili dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Po chwili dodajemy kalafiora romanesco oraz liście brukselki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Czerwone papryki zapiekamy chwilę w rozgrzanym piekarniku. Po wyjęciu usuwamy gniazda nasienne, a pozostałe części rozdrabniamy za pomocą blendera. Po rozdrobnieniu przekładamy do pozostałych warzyw i całość przyprawiamy słodką papryką do smaku.
Jeden płat ciasta francuskiego rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz warzywny. Krawędzie ciasta smarujemy wodą i całość przykrywamy drugim płatem. Dokłanie sklejamy brzegi. Z wierzchu smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, dzięki czemu po upieczeniu będzie miało piękny kolor. Zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200̊C.