Przygoda kulinarna Michela Moran rozpoczęła się właśnie od tego dania. Zupę z porów i ziemniaków przygotowywał już jako 14-latek w szkole gastronomicznej. Po latach wraca do tego przepisu, dodając do niego kilka nowych, ale sprawdzonych smaków.
Do wykonania tej zupy potrzebujemy niewiele czasu, ale dużo precyzji. Warzywa powinny być starannie pokrojone w równą kosteczkę, aby na talerzu prezentowały się naprawdę apetycznie. Por, ziemniaki oraz bób z dodatkiem odpowiednich przypraw stworzą doskonałą kompozycję smaków, którą zapamiętamy na długo. Ta aromatyczna zupa będzie idealna jako pierwsze danie, ale też ciepły posiłek na jesienny wieczór.
Składniki:
500 g zblanszowanego i obranego bobu
500 g pora
3 duże ziemniaki
1 duża cebula
1 l gorącej wody
4 kromki chleba tostowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 kostka Bulionu warzywnego Kucharek
natka pietruszki do dekoracji
Do smaku: Owoc jałowca, Gorczyca cała, Kminek, Gałka muszkatołowa Prymat
PRZEPIS DOSTĘPNY JEST TUTAJ.