Nazwa gatunkowa ryby, którą przyrządza Michel Moran to sandacz pospolity. Brzmi zwyczajnie? Może i tak, ale gwarantuję Wam, że smakuje naprawdę niepospolicie!
Sandacz charakteryzuje się bardzo delikatnym, chudym mięsem. Nie przez przypadek cieszy się tak ogromną popularnością w naszej kuchni. Jest też cennym źródłem kwasów omega-3 i białka. Wielkiej oryginalności daniu dodaje chutney, czyli warzywny, słodko-ostro-kwaśny sos dodany do dania. Michel Moran sam wspomina – często dodatkiem do ryby są ziemniaki, oczywiście, są bardzo smaczne, ale może warto urozmaicić naszą kuchnię? Zobaczcie, jak przyrządzić to wyjątkowe danie! Zapraszamy do oglądania Doradcy Smaku w telewizji TVN!
Składniki:
500 g fileta z sandacza,
½ średniej dyni,
2 marchewki,
1 cebula,
Olej,
200 ml wody,
20 ml octu,
1 limonka,
3 łyżeczki cukru,
Kminek mielony Prymat,
Imbir mielony Prymat,
Przyprawa do ryb Prymat,
Chili pieprz Cayenne Prymat,
liście botwinki do dekoracji,
Do smaku: Pieprz czarny Prymat.
Przepis znajduje się TUTAJ