Pizza to jedno z tych dań, które dzięki dodatkom może całkowicie zmienić swój smak. Dziś udowodnimy, że siła smaku dobrej pizzy nie tylko leży w jej cieście, ale i w odpowiednim doborze składników.
Pizza Polana charakteryzuje się po pierwsze świetnym ciastem, a po drugie białą kiełbasą, pieczonym schabem wieprzowym, rodzynkami, papryczką pepperoni i dużą ilością sera – bo dobra pizza musi mieć na wierzchu ser. Czy nie brzmi to intrygująco? Przyrządzając tę oryginalną pizzę w domowym zaciszu pamiętajcie, że gwarancją jej dobrego przygotowania jest wypiekanie jej w bardzo wysokiej temperaturze – najlepiej jak będziecie mieli specjalny kamień do wypiekania pizzy. Nie zapomnijcie także o dodatku aromatycznych ziół takich jak na przykład oregano, z pewnością podbije jeszcze smak i aromat naszej domowej pizzy. Z wieprzowiną idealnie komponuje się także kminek mielony.
Życzę smacznego!
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml wody
5 g drożdży
Szczypta Soli morskiej Prymat
Dodatki do pizzy:
1 biała kiełbasa
100 g pieczonego schabu wieprzowego
20 g rodzynek
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
1 czerwona cebula
1 papryczka pepperoni
50 g dojrzewającego sera żółtego
1 łyżka masła klarowanego
2 łyżki oleju rzepakowego
Oliwki czarne Smak
Do smaku: Oregano suszone, Kminek mielony, Pieprz czarny grubo mielony, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.