Takie danie można skwitować jako małe kuleczki pełne pyszności w środku! Andrzej Polan zdradza swój pomysł na pulpety, wewnątrz których znajduje się doskonała kompozycja szpinaku, sera i pomidorów. Do tego zamiast ziemniaków pojawi się chrupiąca bagietka. Macie ochotę skosztować? Przepis znajdziecie poniżej!
Zwykle pulpety robimy jako alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych. Najczęściej podawane są w towarzystwie ziemniaczków i zdrowego dodatku, a dla smaku obowiązkowo polane strużką przyrządzonego sosu. Aby go przygotować, wystarczy mieć w zasięgu ręki cebulę i pomidory, a dla wzmocnienia smaku dodać sól i pieprz. Efektem będzie aksamitny i gęsty sos pomidorowy, który wzbogacony kaparami, podkreśli smak pulpetów.
Rada: Andrzej Polan sugeruje, aby nieco inaczej podać to danie. Z chrupiącą bagietką będzie równie pysznie!
Składniki:
1 bagietka
Pęczek natki pietruszki
Olej rzepakowy do smażenia
Pulpety:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
500 g mięsa mielonego wołowego
2 jajka
2-3 łyżki Bułki tartej Prymat
1 cebula szalotka
150 g szpinaku
300 g sera ricotta
Sos:
1 cebula
1 kg pomidorów polskich (z gałązką)
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki Kaparów Smak
Do smaku:
Sól morska, Pieprz czarny, Cząber, Gałka muszkatałowa, Natka pietruszki suszona oraz Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Sposób przygotowania znajdziecie TUTAJ.