Doradca Smaku: Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy

Na zimowe śniadania najlepsza będzie treściwa sałatka - pomarańcze i papryka sprawią, że sałatka zyska wyjątkowego smaku. Idealnie sprawdzi się na zimno w pudełku do pracy czy do szkoły - na drugie śniadanie lub lunch. Co najczęściej pakujecie do pracy?
Treściwa sałatka z ryżu i pomarańczy
2 papryki czerwone
1 marchewka
300 g ryżu
1 cebula
1 pomarańcza
Kilka Czarnych oliwek Smak
Kilka Zielonych oliwek Smak
1 pęczek szczypiorku
Sos vinegrette:
100 ml oliwy z oliwek
30 ml octu winnego
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 limonki
Do smaku: Pieprz biały mielony, Imbir mielony, Sól morska Prymat
Do dekoracji:
Kilka liści ulubionej sałaty
Kilka pomidorków cherry
Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Ryż gotujemy około 15 minut w 300 ml wody (ok. 1,5 szklanki). Na 4 minuty przed końcem gotowania się ryżu wrzucamy do niego pokrojoną marchewkę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Umyte i osuszone papryki owijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy również w drobną kostkę, a pomarańczę filetujemy. Do ryżu dodajemy paprykę, marchewkę, cebulę. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pomarańcze, zielone i czarne oliwki oraz posiekany szczypiorek.
Sos vinegrette: dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu, przyprawiamy białym pieprzem, imbirem oraz solą.
Na talerzu układamy kilka liści ulubionej sałaty oraz pomidorki, wykładamy sałatkę i polewamy sosem vinegrette. Sałatkę można na koniec doprawić świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem czarnym. (widać doprawienia na filmie, więc dodaliśmy takie zdanie)
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się