Udajmy się w kulinarną podróż do Alzacji i przygotujmy przepyszną tartę z puszystym kremowym nadzieniem. Interesujących akcentów dodadzą chrupiący boczek, soczysta cebula i aromatyczny ser gruyere.
Idealna na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu dostarczy rozkoszy podniebieniom degustujących. W związku z lokalizacją Strasburga nieopodal niemieckiej granicy w potrawie zmieszały się wpływy francuskie z niemieckimi.
Składniki:
500g cebuli
200g boczku wędzonego
80g sera gruyere
2 żółtka
200ml mleka
200ml śmietany 36%
Tymianek Prymat
Gałka muszkatołowa Prymat
Ogórki konserwowe Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Ciasto:
200g mąki
100g masła
Sól morska Prymat
pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej oraz dusimy na niej cebulkę. Na drugiej patelni smażymy boczek (bez dodatkowego tłuszczu).
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, dodając wodę i doprawiając solą. Posypujemy stolnicę/ blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na średniej grubości płat.
Formę do tarty smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką. Ciastem wykładamy formę i nakłuwamy spód widelcem. Układamy na spodzie folie aluminiową, wysypujemy na nią np. fasolę (która nie spali się w piekarniku, a jednocześnie swoim ciężarem przytrzyma ciasto w trakcie pieczenia).
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 min., a po 10 min. sprawdzamy.
Cebulę doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Do miski wlewamy mleko i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Usmażoną cebulę przekładamy do naczynia, aby ostygła.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i fasolę z wierzchu. W misce mieszamy cebulę z boczkiem i przygotowaną śmietaną.
Na upieczone ciasto wkładamy przygotowany farsz, resztą sosu śmietanowego polewamy farsz z wierzchu. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 180-190 stopni na ok. 30-40 min., ale tu także sprawdzamy nożem stopień upieczenia (jeśli nóż jest czysty, ciasto jest upieczone).
Podajemy z ogóreczkami konserwowymi Smak.