Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu

Doradca Smaku: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu

Udajmy się w kulinarną podróż do Alzacji i przygotujmy przepyszną tartę z puszystym kremowym nadzieniem. Interesujących akcentów dodadzą chrupiący boczek, soczysta cebula i aromatyczny ser gruyere.

Idealna na obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Wyjątkowo łatwa i szybka w przygotowaniu dostarczy rozkoszy podniebieniom degustujących. W związku z lokalizacją Strasburga nieopodal niemieckiej granicy w potrawie zmieszały się wpływy francuskie z niemieckimi.

Składniki:
500g cebuli
200g boczku wędzonego
80g sera gruyere
2 żółtka
200ml mleka
200ml śmietany 36%
Tymianek Prymat
Gałka muszkatołowa Prymat
Ogórki konserwowe Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat


Ciasto:
200g mąki
100g masła
Sól morska Prymat
pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy olej oraz dusimy na niej cebulkę. Na drugiej patelni smażymy boczek (bez dodatkowego tłuszczu).

Zagniatamy ciasto z mąki, masła, dodając wodę i doprawiając solą. Posypujemy stolnicę/ blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na średniej grubości płat.

Formę do tarty smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką. Ciastem wykładamy formę i nakłuwamy spód widelcem. Układamy na spodzie folie aluminiową, wysypujemy na nią np. fasolę (która nie spali się w piekarniku, a jednocześnie swoim ciężarem przytrzyma ciasto w trakcie pieczenia).

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 min., a po 10 min. sprawdzamy.

Cebulę doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Do  miski wlewamy mleko i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Usmażoną cebulę przekładamy do naczynia, aby ostygła.

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i fasolę z wierzchu. W misce mieszamy cebulę z boczkiem i przygotowaną śmietaną.

Na upieczone ciasto wkładamy przygotowany farsz, resztą sosu śmietanowego polewamy farsz z wierzchu. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 180-190 stopni na ok. 30-40 min., ale tu także sprawdzamy nożem stopień upieczenia (jeśli nóż jest czysty, ciasto jest upieczone).

Podajemy z ogóreczkami konserwowymi Smak.

 

Maridka19 25.01.2016 10:01
Ale pyszna tarta .
21.01.2016 13:40
A kiedy dodajemy ser gruyere?
20.01.2016 19:39
Niestety, tartę zrobiłam według przepisu i wyszedł...ZAKALEC!!! ciasto trzeba podpiec dłużej myślę, że nawet 30 min.
monikaT83 20.01.2016 11:34
Od samego patrzenia zrobiłam się głodna! Ta tarta musi być przepyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak