Próbowaliście tofu? Ten japoński sojowy twarożek w Europie uważany jest za typowo wegetariański produkt i wręcz nigdy nie jest łączony z mięsem. Tymczasem Doradca Smaku proponuje coś zupełnie nieszablonowego. Połączenie tofu z wątróbką i nadzianie ich na szaszłykową wykałaczkę.
W daniu odnaleźć można wpływy japońskie, gdyż do jego przyrządzenia oprócz tofu używamy sosu sojowego, sake oraz octu winnego mirin.
Składniki:
250g dyni
250g wątróbki drobiowej
125g tofu twardego
20ml oleju
6 łyżek octu winnego mirin
2 łyżki sake
150ml sosu sojowego
2 łyżki cukru
Imbir mielony Prymat
Chilli (pieprz Cayenne) mielone Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy i kroimy w kostki. Dynię gotujemy w osolonej wodzie.
Do miski wlewamy ocet winny mirin, sos sojowy i sake. Mieszamy, doprawiamy 2 łyżkami cukru.
Kroimy tofu w kostki. Dynię wyjmujemy z wody.
W garnku podgrzewamy delikatnie marynatę aby alkohol odparował z sake ok. 30 sekund.
Na wykałaczki grillowe nadziewamy kolejno ser tofu, dynię, wątróbkę i tak do zapełnienia wykałaczki.
Do podgrzanej marynaty dodajemy imbir mielony pieprz cayenne i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szaszłyki. Solimy i dodajemy pieprz czarny mielony Prymat. Smarujemy szaszłyki marynatą podczas smażenia z każdej strony.