Doradca Smaku: Szaszłyki z tofu

27.01.2016
Doradca Smaku: Szaszłyki z tofu

Próbowaliście tofu? Ten japoński sojowy twarożek w Europie uważany jest za typowo wegetariański produkt i wręcz nigdy nie jest łączony z mięsem. Tymczasem Doradca Smaku proponuje coś zupełnie nieszablonowego. Połączenie tofu z wątróbką i nadzianie ich na szaszłykową wykałaczkę.

W daniu odnaleźć można wpływy japońskie, gdyż do jego przyrządzenia oprócz tofu używamy sosu sojowego, sake oraz octu winnego mirin.

Składniki:

250g dyni

250g wątróbki drobiowej

125g tofu twardego

20ml oleju

6 łyżek octu winnego mirin

2 łyżki sake

150ml sosu sojowego

2 łyżki cukru

Imbir mielony Prymat

Chilli (pieprz Cayenne) mielone Prymat

Sól morska Prymat

Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy i kroimy w kostki. Dynię gotujemy w osolonej wodzie.

Do miski wlewamy ocet winny mirin, sos sojowy i sake. Mieszamy, doprawiamy 2 łyżkami cukru.

Kroimy tofu w kostki. Dynię wyjmujemy z wody.

W garnku podgrzewamy delikatnie marynatę aby alkohol odparował z sake ok. 30 sekund.

Na wykałaczki grillowe nadziewamy kolejno ser tofu, dynię, wątróbkę i tak do zapełnienia wykałaczki.

Do podgrzanej marynaty dodajemy imbir mielony  pieprz cayenne i mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szaszłyki. Solimy i dodajemy pieprz czarny mielony Prymat. Smarujemy szaszłyki marynatą podczas smażenia z każdej strony. 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

01.02.2016 10:12
Cieszymy się, że Pani wypróbowała przepis. I jeszcze bardziej z tego, że mężowi posmakowało tofu ;)

Futka

31.01.2016 11:02
Zrobiłam wczoraj szaszłyki z tofu. Mąż zawsze twierdził, że jest okropne, ale zmienił zdanie :) Bardzo mu smakowało. Marynata i dodatki robią swoje :D

Maridka19

27.01.2016 20:23
Ciekawe połączenie produktów . Ciekawa jestem smaku . Wizualnie bardzo apetyczne.
prymat