Sos pieczarkowy z kurczakiem
2 piersi z kurczaka
Z czym najczęściej podajecie kurczaka? Najlepiej smakuje z sosem grzybowym - spróbujcie koniecznie sos pieczarkowy polecany przez Doradca Smaku:
Sos pieczarkowy:
250 g pieczarek
sok z 1/2 cytryny
2 szalotki
75 ml Rosołu z kury Kucharek
50 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany 36%
2 łyżeczki masła
3 łyżeczki Chrzanu tartego Smak
Oliwa z oliwek
Do smaku: Cząber, Papryka słodka mielona, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat
Piersi z kurczaka myjemy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki. Posypujemy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka z obu stron przez około 4-5 minut. Po usmażeniu mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Sos:
Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka, wrzucamy posiekane w piórka szalotki i smażymy krótką chwilę. Następnie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz cząbru. Podsmażone pieczarki oraz cebulę przekładamy sitko. Na tę samą patelnię wlewamy rosół z kury oraz wino i redukujemy sos mniej więcej do połowy objętości. Po zredukowaniu powoli wlewamy śmietanę. Przyprawiamy papryką słodką, solą oraz pieprzem. Dodajemy masło oraz chrzan, mieszamy. Na koniec wrzucamy osączone z tłuszczu i wody pieczarki.
Gdy sos jest gotowy, kurczaka w naczyniu żaroodpornym wstawiamy na około 4-5 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Po wyjęciu mięso kroimy w poprzek, układamy na talerzu i polewamy sosem pieczarkowym.