Sernik na zimno to jeden z ulubionych deserów. Zawsze smakuje lekko, wprowadza w dobry nastrój i przypomina radosne i słoneczne lato. Zachęcamy do wypróbowania propozycji Doradcy Smaku.
Sernik na zimno można przygotować na wiele sposobów, w zależności od tego, jaki ser wybierzemy i jego obróbkę wybierzemy. Bazą do przygotowania sernika Doradcy Smaku jest zmielony biały ser (twaróg) z dodatkiem wanilii wyłożony na spodzie z rozkruszonych herbatników wymieszanych z roztopionym masłem. Można dodać ulubione owoce, które znajdą się w środku serowej masy oraz na górze sernika. Zimna temperatura dopełnia całości i…już można się rozkoszować lekkim, pysznym deserem. Całość przystroić można ciepłym owocowym sosem, któremu pikanterii doda pieprz mielony. Smacznego!
Składniki:
500 g zmielonego białego sera (twarogu)
250 g ulubionych owoców z puszki np. brzoskwinie i ananas
125 g malin i truskawek
300 g herbatników
125 g masła
130 g cukru
Sok z 2 cytryn
8 g żelatyny spożywczej w proszku
1 opakowanie cukru waniliowego
Opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji
Do smaku: 1 Laska wanilii, Cynamon mielony, Pieprz czarny Prymat
Herbatniki drobno kruszymy i łączymy z roztopionym na małym ogniu masłem. Następnie wykładamy na tortownicę, bardzo mocno dociskamy do dna i wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut, żeby stwardniały.
W garnku podgrzewamy sok z cytryny. Do ciepłego soku dodajemy żelatynę i nie zdejmując z ognia, cały czas mieszamy. Gdy żelatyna się rozpuści, przelewamy sok do miski, wsypujemy 125 g cukru kryształ oraz cukier wanilinowy. Następnie dodajemy zmielony ser i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, tworząc gładką masę. W zależności od upodobań możemy użyć trochę więcej cukru lub soku z cytryny. Na koniec dodajemy ziarna wanilii i ponownie mieszamy.
Owoce z puszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy na ściereczce. Kroimy je na mniejsze kawałki. Wyjmujemy formę z lodówki. Na dno wykładamy ½ masy serowej i równomiernie rozprowadzamy. Następnie wykładamy warstwę pokrojonych owoców z puszki i kilka truskawek oraz malin – część owoców zostawiamy do dekoracji. Na to dajemy resztę serowej masy. Formę ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5-2 godzin.
Gdy sernik się chłodzi, przygotowujemy owocowy sos. Pozostałe truskawki i maliny drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, wsypujemy do smaku pozostały cukier (ok. 5 g), gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Przyprawiamy szczyptą zmielonego pieprzu. Następnie odlewamy do oddzielnej miseczki nadmiar wody i soku z owoców, a pozostałe owoce przecieramy przez metalowe sitko do drugiej miski. Pamiętajmy, że nasz sos nie powinien być zbyt rzadki. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem czarnym.
Po wyjęciu sernika z lodówki, dekorujemy go pozostałymi owocami i listkami mięty oraz posypujemy lekko cynamonem. Podajemy z sosem owocowym.