Dzisiejsza propozycja, to bardziej sałata niż sałatka. Może z powodzeniem zastąpić samodzielne danie obiadowe. Brokuły i kurczak to sycące, a jednocześnie bardzo wartościowe połączenie. Danie, jak bywa często w przypadku lekkich i zdrowych potraw, przygotować można bardzo szybko.
Świeże warzywne smaki oraz drobiowe mięso idealnie połączy lekko pikantny sos, sporządzony ze śmietany, szalotki, musztardy rosyjskiej Prymat oraz odrobiny białego wina.
Danie idealne dla osób, które mają niewiele czasu na przygotowanie obiadu lub lunchu, a chciałyby zjeść coś zdrowego i bardzo smacznego.
Sałatka z brokuła i kurczaka w sosie musztardowym:
1 brokuł
1 pierś z kurczaka
1 ulubiona sałata
2 pomidory
Oliwa z oliwek
Sos musztardowy:
szalotka 1 szt.
200 ml śmietany 30%
100 ml białego wina wytrawnego
musztarda rosyjska
Do smaku: Majeranek otarty, Pieprz czosnkowy, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.
Sposób przygotowania:
Brokuł oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. Mięso z kurczaka kroimy w paski i smażymy krótko na rozgrzanej oliwie. W trakcie smażenia posypujemy solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy sos musztardowy. Szalotkę kroimy w piórka i wrzucamy na tę samą patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kurczaka. Gdy szalotka się zeszkli, wlewamy białe wino. Płyn redukujemy do ¼ objętości. Następnie dodajemy musztardę rosyjską (ilość zależy od naszych preferencji) i energicznie mieszamy. Zmniejszamy ogień i stopniowo wlewamy śmietanę. Całość przyprawiamy majerankiem oraz pieprzem czosnkowym i jeszcze chwilę redukujemy.
Kawałki kurczaka wkładamy do gotowego sosu i chwilę podgrzewamy. Na talerzy układamy liście sałaty, ugotowane różyczki brokułów, kawałki pomidorów oraz kawałki kurczaka. Całość polewamy ciepłym sosem.