Doradca Smaku: Sałata z soczewicą

15.02.2016
Doradca Smaku: Sałata z soczewicą

Idealna propozycja dla wegetarian i nie tylko – na smaczną, bardzo zdrową sałatkę. Soczewica posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych i odżywczych, a wśród nich białko – dlatego też może stanowić alternatywę dla mięsa zwierzęcego.  

Zanim przystąpimy do przyrządzania sałatki, koniecznie namoczmy soczewicę przez około 3 godziny w wodzie, dzięki temu skrócimy czas jej gotowania do zaledwie 15 minut. Ugotujmy ją w wywarze warzywnym, dzięki czemu będzie miała lepszy smak i będzie bardziej aromatyczna.

 

Składniki:
250g soczewicy
2 szalotki
2 pomidory
1 marchewka
sok z 1 cytryny
6 łyżeczek oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
pęczek świeżej mięty
1l Rosołu warzywnego Kucharek
Kminek cały Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kilka liści sałaty rzymskiej

Sposób przygotowania:

Soczewicę moczymy ok. 3 godziny.

Do garnka  wlewamy wodę z rosołem  warzywnym.  Na zimną wodę wkładamy soczewicę i  gotujemy  ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy soczewicę z garnka i przelewamy zimną wodą.

Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i filetujemy z miękkiej części. Takie twarde ćwiartki pomidora kroimy w cieniutkie paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutką kosteczkę. Szalotkę, miętę i szczypiorek siekamy w drobniutko. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki.

Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do miski mieszamy. Dodajemy do tego ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą  i pieprzem. Dodajemy oliwę  z oliwek i wszystko mieszamy. Doprawiamy kminkiem i  kolendrą całą, na koniec dolewamy sok z cytryny i wszystko ze sobą mieszamy. Sałatkę  podajemy schłodzoną na liściach sałaty. 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

16.02.2016 09:01
Pyszna i pożywna sałatka :)

bietka

15.02.2016 20:47
smaczna sałatka :)

Maridka19

15.02.2016 20:27
Super ta dzisiejsza sałata :)

Anonimowy

15.02.2016 20:21
A ja gotuję indyjski Dall z soczewicy :) potrzeba namoczoną soczewicę żółtą, cebulę, czosnek, sól, pieprz, cynamon, goździki, kardamon, pomidory, kurkumę, gharam masala, kumin. Namoczoną soczewicę gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy, obok robię zasmażkę z cienko pokrojonej cebuli z czosnkiem kuminem, kawałkiem cynamonu, 3 ziarenka goździków i ziarnko kardamonu. Jak cebulka się podsmaży dodaję pokrojonego pomidora. Tak przygotowaną zasmażkę dodaję do miękkiej zagotowanej soczewicy, to podgotuję jeszcze jakieś 10 min, doprawiam szczyptą gharam masala, można dla zaostrzenia smaku dodać szczyptę chilli, a na koniec dodaję kolendrę zieloną :) Podaję z ryżem basmati i życzę smacznego. Pozdrawiam Iza k
prymat