Ravioli to popularna odmiana pierożków w kuchni włoskiej. Doradca Smaku proponuje swoją wersję włoskiego przysmaku z polskim akcentem dyni. Delikatny smak dyni dobrze przełamać smakiem sera pleśniowego.
Ravioli z dynią i serem pleśniowym
Farsz:
1/2 małej dyni
120 g sera pleśniowego typu blue
1 jajko
100 ml śmietany 36%
Oliwa z oliwek
Ciasto:
100 g mąki semoliny
100 g mąki pszennej
2 jajka
15 ml oliwy z oliwek
Do smaku: Imbir mielony, Gałka muszkatołowa mielona, Sól morska Prymat
Dynię obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Kilka kawałków odkładamy do przygotowania sosu. Pozostałą część gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowaną dynię odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180̊C na około 10 minut, żeby z dyni odparował namiar wody. Po wyjęciu, rozdrabniamy kawałki dyni za pomocą blendera, dodajemy około 100 g sera pleśniowego i miksujemy aż składniki się połączą, tworząc jednolitą masę. Przyprawiamy imbirem oraz gałką muszkatołową i wbijamy jajko. Całość solimy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz odstawiamy na chwilę.
W tym czasie odłożone kawałki dyni kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy do smaku solą, gałką muszkatołową i imbirem. Delikatnie podlewamy wodą, aby dynia się nie przypaliła. Dodajemy śmietanę, a po chwili pozostałe 20 g pokrojonego sera pleśniowego. Całość smażymy do momentu, aż ser się rozpuści a sos będzie miał kremowa konsystencję.
Ciasto: z podanych składników przygotowujemy ciasto na ravioli. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy w nim małe kółka np. za pomocą szklanki.
Na połowę kółek z ciasta nakładamy przygotowany farsz z dyni, przykrywamy drugim kółkiem i zaciskamy brzegi ciasta. Tak przygotowane ravioli gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ravioli wyjmujemy z wody, układamy na talerzach i polewamy sosem serowo-dyniowym.