Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku: Pulpety w sosie pomidorowym

Doradca Smaku: Pulpety w sosie pomidorowym

Apetyczne kuleczki formowane z ulubionego rodzaju mięsa to dzisiejszy pomysł Doradcy Smaku na przepyszny domowy obiad. Proponujemy wymieszanie wieprzowiny i wołowiny oraz połączenie ich z bułką namoczoną w mleku, żółtkiem oraz natką pietruszki. Idealnie skomponowane zioła i przyprawy w Przyprawie do mięsa mielonego nadadzą daniu ostateczny charakter.

Pulpety to w Polsce bardzo lubiane i popularne danie. Uwielbiają je i duzi i mali, szczególnie polane smakowitym pomidorowym sosem. Przepadają za nimi jednak nie tylko mieszkańcy naszego kraju. Kochają je w całej Europie – Hiszpanie zajadają się albondigas, a Francuzi boulette.

Składniki:
200g mięsa mielonego wieprzowego
200g mięsa mielonego wołowego
1 bułka namoczona w mleku
1 żółtko
200g Bułki tartej Prymat
1 pęczek natki pietruszki
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
1 cebula
800g pomidorów pelati
Papryka ostra mielona Prymat
20g Oliwek zielonych Smak
100 ml oliwy z oliwek
Liść laurowy Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy ze sobą dokładnie w misce. Doprawiamy solą  i pieprzem, dodajemy połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, żółtko i dalej wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.

Obraną cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę. Dodajemy do garnka pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą mieloną. Do sosu dodajemy 2 liście laurowe.

Wyrobione mięso z dodatkami formujemy w kulki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie każdego pulpeta panierujemy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanej patelni obsmażamy pulpety. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i dusimy pulpety w sosie 10-12 minut.

Oliwki zielone Smak kroimy w plasterki i dodajemy  do sosu z pulpetami. 

Maridka19 22.02.2016 21:30
Bardzo smaczna dzisiejsza propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak