Apetyczne kuleczki formowane z ulubionego rodzaju mięsa to dzisiejszy pomysł Doradcy Smaku na przepyszny domowy obiad. Proponujemy wymieszanie wieprzowiny i wołowiny oraz połączenie ich z bułką namoczoną w mleku, żółtkiem oraz natką pietruszki. Idealnie skomponowane zioła i przyprawy w Przyprawie do mięsa mielonego nadadzą daniu ostateczny charakter.
Pulpety to w Polsce bardzo lubiane i popularne danie. Uwielbiają je i duzi i mali, szczególnie polane smakowitym pomidorowym sosem. Przepadają za nimi jednak nie tylko mieszkańcy naszego kraju. Kochają je w całej Europie – Hiszpanie zajadają się albondigas, a Francuzi boulette.
Składniki:
200g mięsa mielonego wieprzowego
200g mięsa mielonego wołowego
1 bułka namoczona w mleku
1 żółtko
200g Bułki tartej Prymat
1 pęczek natki pietruszki
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
1 cebula
800g pomidorów pelati
Papryka ostra mielona Prymat
20g Oliwek zielonych Smak
100 ml oliwy z oliwek
Liść laurowy Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Mięso wołowe i wieprzowe mieszamy ze sobą dokładnie w misce. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę posiekanego pęczka natki pietruszki, namoczoną w mleku bułkę, żółtko i dalej wyrabiamy. Doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.
Obraną cebulę kroimy w cieniutkie plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej cebulę. Dodajemy do garnka pomidory pelati i gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą mieloną. Do sosu dodajemy 2 liście laurowe.
Wyrobione mięso z dodatkami formujemy w kulki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Następnie każdego pulpeta panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanej patelni obsmażamy pulpety. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone pulpety, garnek przykrywamy i dusimy pulpety w sosie 10-12 minut.
Oliwki zielone Smak kroimy w plasterki i dodajemy do sosu z pulpetami.