Dzisiejsza propozycja od Doradcy Smaku dotyczy soczystej i niezwykle aromatycznej wołowiny w lekko chrupiącej skórce. To jeden z tych gatunków mięsa, po który sięgamy nieco rzadziej. Jednakże kiedy nadchodzi taki moment, zwykle podchodzimy do przygotowania wołowiny z odpowiednią pieczołowitością.
Potrawa będzie niekompletna bez dodatku ożywczych i kolorowych warzyw. W tym przypadku proponujemy podsmażone na oliwie cukinię, szalotkę oraz koktajlowe pomidorki.
Składniki:
500 g polędwicy wołowej
50 ml porto
1 cukinia
Pomidorki koktajlowe
4 szalotki
Papryka słodka mielona
Pieprz czarny ziarnisty
Pieprz czarny mielony
Sól morska
Musztarda sarepska
Oliwa z oliwek
2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Polędwicę przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i rozgrzewamy. Obsmażamy polędwicę z każdej strony prze ok. 4-5 min. Po obsmażeniu przekładamy polędwicę do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem ze smażenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C na ok. 17 minut. Po tym czasie przekładamy polędwicę na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika.
Cukinię kroimy w cienkie plastry. Na czystą patelnię wlewamy odrobinę oliwy i rozgrzewamy. Cukinię wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron ok. 3 minut. Doprawiamy do smaku papryką słodką.
Pieprz czarny ziarnisty rozdrabiamy w moździerzu. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej posiekane w piórka szalotki. Pomidorki koktajlowe kroimy w połówki, dodajemy je do szalotki i doprawiamy do smaku rozdrobnionym pieprzem czarnym. Następnie wlewamy porto i czekamy aż alkohol odparuje. Na końcu dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy do czasu, aż się rozpuści.
Polędwicę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 6-7 minut, żeby „odpoczęło” i puściło krew. Po tym czasie ponownie wkładamy polędwicę do piekarnika, aby się zagrzała (na ok. 4 minuty). W międzyczasie podgrzewamy też cukinię przed podaniem.
Polędwicę kroimy w grubsze plastry i układamy na talerzach. Dekorujemy przesmażoną cukinią i polewamy sosem. Mięso podajemy z musztardą sarepską.