Interesująca przekąska albo nieszablonowy deser – koniecznie wypróbujcie propozycję Doradcy Smaku. Rozkoszujcie się smakowitym, rozpływającym się camembertem, soczystym jabłkiem oraz chrupiącą otoczką z orzechów laskowych, piniowych oraz migdałów.
Polecamy użycie dojrzałego sera camembert – tak jak to robią w Normandii. Ser najlepiej smakował będzie, gdy rozpuścimy go w piekarniku. Zioła prowansalskie i imbir podkręcą wykwintny smak.
Składniki:
1 camembert
1 jabłko
150g cukru
50g orzechów laskowycht
50g migdałów (25g całych, 25g płatków)
25g orzechów pini
100g masła
Zioła prowansalskie Prymat
Imbir mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Garnek ustawiamy na ogniu, wsypujemy cukier, dodajemy masło mieszamy i karmelizujemy.
Jabłko obieramy i kroimy na 6 części.
Do skarmelizowanego cukru w garnku wkładamy pokrojone jabłko, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy.
Ser kładziemy na naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut z każdej strony.
W misce mieszamy uprażone wcześniej orzechy laskowe, migdały w płatkach, orzechy pini, dodajemy zioła prowansalskie oraz imbir mielony.
Na talerz wykładamy jabłka w karmelu. Ser wyjmujemy z piekarnika, odcinamy wierzchnią warstwę/skórkę sera, posypujemy go mieszanką orzechów i układamy na nim jabłka i gotowe!