Doradca Smaku, odc.6: Kotlet cielęcy z sosem tartare

Składniki:
600 g udźca cielęcego
Bułka tarta Prymat
1 jajko
olej
masło
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sos Tartare:
300 ml majonezu
20 g Ogóreczków konserwowych Smak
1 cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 ugotowane żółtka
1 łyżeczka Musztardy rosyjskiej Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat
Sól morska Prymat
Na początku przygotowujemy sos. Cebulę i ogórka drobno kroimy, ...
... żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem.
Dodajemy odrobinę posiekanej świeżej natki pietruszki...
... oraz musztardę.
Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem cayenne.
Następnie lekko rozbijamy kotlety cielęce, solimy i pieprzymy,...
...a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Na rozgrzanej patelni z masłem i olejem smażymy kotlety przez około 2-3 minuty z każdej strony.
Podajemy z sosem tartare. Bon apetit.
Komentarze (4)