Składniki:
100 g mąki pszennej
100 g mąki semoliny
2 jajka
300 g wędzonego łososia
3 szalotki
oliwa z oliwek
40 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany 36%
50 ml żubrówki
Imbir mielony Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
natka pietruszki
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Z mąki pszennej, semoliny i jajek przyrządzamy ciasto.
Dokładnie zagniatamy.Jeżeli czujemy, że ciasto jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody.
Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na minimum 15 minut.
Następnie przygotowujemy sos. Szalotki kroimy w piórka i smażymy na oliwie.
Gdy się zeszklą dodajemy wino i odrobinę żubrówki. Czekamy aż większość płynu odparuje i dodajemy śmietanę, szczyptę soli,...
...pieprz, imbir oraz pieprz cytrynowy.
Z ciasta formujemy placek grubości pół centymetra.
Wkładamy do maszyny i wałkujemy,...
...a następnie wycinamy tagliatelle. Gdy nie mamy maszyny do makaronu możemy to samo wykonać za pomocą wałka do ciasta i noża. Makaron wrzucamy na wrzącą, dobrze osoloną wodę. Gotujemy al dente.
Do sosu dodajemy pozostałą część śmietany, łososia pokrojonego w paski i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Na sam koniec do sosu dodajemy jeszcze odrobinę żubrówki.
Makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu i mieszamy.
Gotowe danie wykładamy na talerz, dekorujemy paskami łososia i pietruszką. Bon apetit.