Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Składniki:
500 g ogona wołowego
300 g ciasta francuskiego
1 cebula
1 por
1 pomidor
10 g mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 l wody
10 g cukru
1 marchewka
1 jajko
Ziele angielskie całe Prymat
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Ogon wołowy kroimy pomiędzy kręgami na kawałki.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Połowę pora, cebulę oraz pomidora kroimy.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę i pora.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Pomidor dodajemy później dlatego, że puści wodę i wtedy nie bylibyśmy w stanie usmażyć mięsa. Gdy cebula i por lekko się zeszklą dodajemy przyprawione przyprawą do pieczeni mięso i smażymy do zrumienienia.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Następnie dodajemy 3-5 ziarenek ziela angielskiego, dodajemy pomidora i odrobinę mąki, tak by sos lekko się zagęścił. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Dolewamy wino ciągle mieszając.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Dodajemy przyprawę do pieczeni i wodę tak aby przykryła wszystkie składniki. Na koniec dodajemy szczyptę cukru.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Zmniejszamy ogień i dusimy. W międzyczasie kroimy pozostałą część pora i marchewkę w bardzo drobną kostkę. W osobnym garnku gotujemy marchewkę z porem na pół twardo. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągamy je i studzimy.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Resztę sosu miksujemy i przecedzamy przez sitko, tak aby powstał gładki sos. Dodajemy do sosu marchewkę i pora.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Ugotowane ogony wołowe oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka i dodajemy taką ilość sosu aby smaki się połączyły. Należy pamiętać, żeby nie było nadmiernej ilości płynu bo będziemy wykładać farsz mięsny na ciasto francuskie. 

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Z ciasta wykrawamy prostokąty. Zawijamy boki do środka, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do pieca na około 10-12 minut.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Z upieczonych prostokątów ciasta francuskiego wykrawamy środki i ...

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

...wypełniamy je przygotowanym mięsnym farszem.

 

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Na wierzch kładziemy wycięty wcześniej prostokąt z ciasta francuskiego i dekorujemy. Bon apetit

paulina2157 14.03.2013 19:52
Mimo wszystko przepis nie przypadł mi do gustu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak