Składniki:
500 g ogona wołowego
300 g ciasta francuskiego
1 cebula
1 por
1 pomidor
10 g mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 l wody
10 g cukru
1 marchewka
1 jajko
Ziele angielskie całe Prymat
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej
Ogon wołowy kroimy pomiędzy kręgami na kawałki.
Połowę pora, cebulę oraz pomidora kroimy.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę i pora.
Pomidor dodajemy później dlatego, że puści wodę i wtedy nie bylibyśmy w stanie usmażyć mięsa. Gdy cebula i por lekko się zeszklą dodajemy przyprawione przyprawą do pieczeni mięso i smażymy do zrumienienia.
Następnie dodajemy 3-5 ziarenek ziela angielskiego, dodajemy pomidora i odrobinę mąki, tak by sos lekko się zagęścił. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dolewamy wino ciągle mieszając.
Dodajemy przyprawę do pieczeni i wodę tak aby przykryła wszystkie składniki. Na koniec dodajemy szczyptę cukru.
Zmniejszamy ogień i dusimy. W międzyczasie kroimy pozostałą część pora i marchewkę w bardzo drobną kostkę. W osobnym garnku gotujemy marchewkę z porem na pół twardo. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągamy je i studzimy.
Resztę sosu miksujemy i przecedzamy przez sitko, tak aby powstał gładki sos. Dodajemy do sosu marchewkę i pora.
Ugotowane ogony wołowe oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka i dodajemy taką ilość sosu aby smaki się połączyły. Należy pamiętać, żeby nie było nadmiernej ilości płynu bo będziemy wykładać farsz mięsny na ciasto francuskie.
Z ciasta wykrawamy prostokąty. Zawijamy boki do środka, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do pieca na około 10-12 minut.
Z upieczonych prostokątów ciasta francuskiego wykrawamy środki i ...
...wypełniamy je przygotowanym mięsnym farszem.
Na wierzch kładziemy wycięty wcześniej prostokąt z ciasta francuskiego i dekorujemy. Bon apetit