250 g łososia świeżego,
100 g łososia wędzonego,
1 masło,
1 cytryna,
szczypiorek,
2 łyżeczki śmietany 36%,
Przyprawa do ryb Prymat,
Imbir mielony Prymat,
Kilka kromek chleba,
Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.
Z łososia świeżego odkrawamy skórę...
...i tłuszcz.
Następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy porządnie solą, pieprzem, przyprawą do ryb oraz imbirem z obu stron.
Polewamy odrobiną oleju...
...i wkładamy do piekarnika ustawionego na 170 - 180 stopni na 13-15 minut.
W tym czasie z łososia wędzonego odkrawamy skórę, kroimy w paski,
a następnie siekamy. Wrzucamy do miski...
...i dosypujemy posiekany szczypiorek.
Po ok. 15 minutach wyjmujemy łososia z piekarnika i wykładamy do innej miseczki.
Rozdrabniamy i dorzucamy do miski z łososiem wędzonym i szczypiorkiem.
Wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy miękkie masło (jeśli masło jest twarde i ciężko się rozprowadza, można dodać odrobinę śmietany) i ponownie wszystko dobrze mieszamy.
Pastę doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
Na koniec skrapiamy sokiem z połówki cytryny.
Tak powstałą pastę wkładamy na 5 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy i smarujemy nią kromki chleba. Kanapki układamy na talerzach przyozdobionych pomidorkami i sałatą.
Bon apetit!