2 jabłka,
10 g drożdży,
125 g mąki,
2 jajka,
200 ml mleka,
Olej,
Cynamon mielony Prymat,
Cukier puder,
Szczypta soli.
Mąkę wsypujemy do miski,
dodajemy rozpuszczone w odrobinie wody drożdże. Mieszamy powoli i delikatnie.
Następnie dodajemy żółtka z dwóch jajek. Mieszamy.
Powoli dodajemy mleko i znów mieszamy aż masa na ciasto będzie gładka (ręcznie - ok. 5 minut).
Do drugiej miseczki wlewamy oddzielone wcześniej od żółtek białka jajek.
Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Tak ubite białka dodajemy do gładkiej masy i wszystko mieszamy.
Następnie kroimy jabłka w średniej grubości plastry. Na patelni podgrzewamy olej.
Każdy plaster jabłka obtaczamy w masie i układamy na patelni.
Smażymy przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie placuszka zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz.
Placuszki układamy na talerzu, dekorujemy listkiem mięty, a całość posypujemy cynamonem mielonym Prymat oraz cukrem pudrem.
Bon apetit!