2 porcje:
300 g wątróbki drobiowej,
100 g mięsa wieprzowego,
100 g mięsa cielęcego,
2 jajka,
1 czosnek,
1 cebula,
Posiekane orzechy laskowe,
Posiekana natka pietruszki,
40 ml wina czerwonego,
Kminek mielony Prymat,
Tymianek Prymat,
Chili Pieprz cayenne Prymat,
Masło,
Ogóreczki konserwowe Smak,
Chrzan tarty Smak,
Pomidorki cherry,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Wątróbkę wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy cielęcinę, mięso wieprzowe i ponownie miksujemy.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wsypujemy do dużej miski.
Całe zmiksowane mięso dolewamy do dużego naczynia z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy orzechy laskowe i natkę pietruszki.
Następnie doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, kminkiem oraz chili.
Dolewamy czerwone wino
...i dodajemy roztrzepane jajka.
Wszystko energicznie mieszamy.
W piekarniku nastawionym na 140 – 150 stopni C przygotowujemy kąpiel wodną. Foremki do pasztecików smarujemy masłem. Wypełniamy je mięsem i układamy w kąpieli wodnej. Wstawiamy do piekarnika na 3-4 minuty. Po tym czasie wyjmujemy naczynie i pokrywamy je folią aluminiową i znów wstawiamy do piekarnika na ok. 15 - 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy naczynie i paszteciki delikatnie wykrawamy nożem z miseczek.
Paszteciki podajemy z ogóreczkami konserwowymi, pomidorkami koktajlowymi i chrzanem tartym.
Bon apetit!