2 porcje:
1 kg żeberek wieprzowych,
Olej,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Sos barbecue:
0,5 l Rosołu warzywnego Kucharek,
3 łyżki miodu,
2 łyżki Musztardy kremskiej Prymat,
100 g koncentratu pomidorowego,
4 łyżeczki sosu worcestershire,
Goździki Prymat,
200 ml czerwonego wytrawnego wina,
Oliwa z oliwek,
2 cebule,
1 czosnek,
2 czerwone papryki,
Papryka ostra mielona Prymat.
Żeberka przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Na patelnię wlewamy trochę oleju i smażymy 7-10 minut by nabrały koloru.
Następnie zdejmujemy je i wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Zalewamy tłuszczem z patelni. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nastawionego na 160 - 180 stopni C na ok. 35 minut.
By przygotować sos barbecue do rondelka wlewamy oliwę z oliwek,
dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowany czosnek.
Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną drobno paprykę czerwoną.
Wszystko mieszamy i smażymy.
Po chwili dolewamy wino czerwone, dodajemy miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko porządnie mieszamy.
Teraz dodajemy 2 łyżki musztardy kremskiej, sos worcestershire oraz bulion warzywny. Całość mieszamy i gdy sos się zagotuje, dodajemy 5-6 goździków.
Sos gotujemy jeszcze przez ok. 35 minut.
Po upływie tego czasu przelewamy sos do blendera i miksujemy.
Zblendowany sos wlewamy z powrotem do garnka i doprawiamy szczyptą soli i papryką ostrą mieloną. Całość mieszamy.
Wyjmujemy żeberka z piekarnika, smarujemy obficie sosem barbecue z obu stron
...i wkładamy je z powrotem do piekarnika na co najmniej 1,5 godziny. Zmniejszamy temperaturę do 120 – 130 stopni C. Co 15 - 20 minut zaglądamy do piekarnika żeby przełożyć żeberka na drugą stronę i upewnić się, ze nie są wyschnięte.
Po niecałych 2 godzinach wyjmujemy żeberka na talerz i smarujemy obficie sosem barbecue. Danie można podawać. Bon apetit!