Wyobraźcie sobie pyszną chrupiącą surówkę z drobno posiekanych marchewek, pora, cukinii, buraczków oraz rzodkiewki. Idealnym towarzystwem dla niej jest halibut z patelni podany na lekko obsmażonych plastrach pomidora. Na tym talerzu już niemalże czuć wiosnę. Spróbujcie koniecznie!
Jeśli chcecie w surówce mieć idealnie chrupiące warzywa, koniecznie przelejcie je zimną wodą, gdy już będą posiekane. Samo zdrowie i moc energii kipi wśród tych kolorowych i świeżych produktów.
Składniki:
250 g filetu z halibuta
1 cukinia
1 marchewka
1 por
2 pomidory
1 pęczek rzodkiewki
4 buraki
1/2 cytryny
50ml oleju orzechowego
Kolendra cała Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
Zioła prowansalskie Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pory kroimy w cieniutkie paseczki. Marchewkę, cukinię, rzodkiewkę, buraczki ścieramy na specjalnej tarce najpierw na cieniutkie plasterki, a następnie siekamy w drobniutkie paseczki.
Wszystkie warzywa – oprócz buraczków – mieszamy ze sobą w misce i zalewamy zimną wodą.
Filet halibuta porcjujemy. Pomidory kroimy w plastry posypujemy solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej pomidory chwilę z każdej strony. Zdejmujemy pomidory z patelni i na tej samej patelni dolewamy odrobinę oleju i smażymy na nim rybę. Wcześniej rybę doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi.
Warzywa wyjmujemy z wody, przekładamy do miski. Polewamy olejem orzechowym i doprawiamy solą, sokiem z cytryny, kolendrą całą i ziołami prowansalskimi. Dodajemy paseczki buraków do sałatki i mieszamy.
Na koniec smażenia ryby do patelni wkładamy na chwilę plastry pomidorów aby je podgrzać, następnie wyjmujemy pomidory i rybę na talerz na to układamy sałatkę warzywną.