Czy próbowaliście kiedyś przygotować domowe pesto? Kulisy tego włoskiego sosu z bazylii, orzechów piniowych, oliwy oraz startego parmezanu odsłania dzisiaj Doradca Smaku, jak zawsze dodając coś od siebie.
Aby urozmaicić danie oraz dodać mu słodko-kwaśnego akcentu, koniecznie udekoruj całość suszonymi pomidorami.
Składniki:
200 g makaronu penne
Pesto:
pęczek świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
50 g orzechów pini
50 g parmezanu
Do smaku:
Rozmaryn Prymat
Oregano Prymat
kilka Suszonych pomidorów Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Pesto: czosnek drobno siekamy. Orzechy Pini prażymy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość blendujemy razem z liśćmi bazyli. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek – jej ilość zależy od preferencji.
Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy ok. 6-8 minut.
Do miski wykładamy pesto, a następnie świeżo ugotowany makaron (nie przelewamy go zimną wodą), mieszamy. Przyprawiamy całość rozmarynem i oregano. Makaron układamy na talerzu, na wierzchu kładziemy suszone pomidory, dekorujemy listkiem bazylii i danie jest gotowe do podania.
Zapraszamy do oglądania programu „Doradca Smaku” w telewizji TVN, od poniedziałku do piątku o godz. 20.10.