Doradca Smaku: Makaron z domowym pesto

06.01.2016
Doradca Smaku: Makaron z domowym pesto

Czy próbowaliście kiedyś przygotować domowe pesto? Kulisy tego włoskiego sosu z bazylii, orzechów piniowych, oliwy oraz startego parmezanu odsłania dzisiaj Doradca Smaku, jak zawsze dodając coś od siebie. 

Aby urozmaicić danie oraz dodać mu słodko-kwaśnego akcentu, koniecznie udekoruj całość suszonymi pomidorami.

Składniki:
200 g makaronu penne
Pesto:
pęczek świeżej bazylii
3 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
50 g orzechów pini
50 g parmezanu

Do smaku:
Rozmaryn Prymat
Oregano Prymat
kilka Suszonych pomidorów Smak
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Pesto: czosnek drobno siekamy. Orzechy Pini prażymy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Całość blendujemy razem z liśćmi bazyli. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek – jej ilość zależy od preferencji.

Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy ok. 6-8 minut.

Do miski wykładamy pesto, a następnie świeżo ugotowany makaron (nie przelewamy go zimną wodą), mieszamy. Przyprawiamy całość rozmarynem i oregano.  Makaron układamy na talerzu, na wierzchu kładziemy suszone pomidory, dekorujemy listkiem bazylii i danie jest gotowe do podania.

Zapraszamy do oglądania programu „Doradca Smaku” w telewizji TVN, od poniedziałku do piątku o godz. 20.10.

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Futka

09.01.2016 10:01
Moje ulubione połączenie :D Pycha! <3

bietka

07.01.2016 07:34
lubię taki makaron :)

MałaMi89

06.01.2016 22:48
Ja zamiast orzeszków piniowych wolę pestki dyni :) nabrałam ochoty na taki makaron ;)

kasia37

06.01.2016 22:38
uwielbiam makaron - wystarczy domowe pesto i można poczuć smak Włoch :) ja robię z pietruszki też :)
prymat