Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Domowa burrata z pomidorami suszonymi, odc. 19

Cóż to takiego jest burrata? To bardzo delikatny, rozpływający się ser, podobny do mozzarelli. W dzisiejszym odcinku zdradzamy jak szybko i prosto przygotować taką domową burratę oraz zdradzamy przepis na wariację na temat sałatki caprese. 

 

By przygotować domową burratę należy podgrzać śmietanę 30% do 70 stopni. Jest to temperatura, w której śmietana nie będzie wrzała. Do tak podgrzanej śmietany dodajemy pokrojoną na kawałki, lub rozerwaną palcami mozzarellę. Ser ma się nie tyle rozpuścić w śmietanie, co delikatnie podgrzać. 

Tak przygotowaną burratę podamy z pomidorami z piekarnika. Takie pomidory momentalnie się rozpływają i stają się bardzo miękkie, dlatego warto użyć cukru pudru, który nada im lekko słodkawy smak i zahamuje kształt. 

Wszystko podajemy razem z pomidorami suszonymi i chipsami z szynki dojrzewającej. Smacznego! 

Domowa burrata z pomidorami suszonymi

2 sery mozzarella w zalewie

2 pomidory polskie

6 pomidorów koktajlowych

1 cytryna

1 łyżka cukru pudru

10 plasterków szynki surowej dojrzewającej

500 ml śmietany 30%

Kilka suszonych pomidorów

Garść szpinaku

1 czerwona cebula

Do smaku: Pieprz ziołowy mielony, Tymianek, Sól morska, Pieprz czarny Prymat

 

Pomidory polskie i koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki (zostawiając szypułki) i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy świeżo mieloną solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Na wierzch ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny i posypujemy cukrem pudrem. Na drugą blachę, również wyłożoną pergaminem, wykładamy plastry szynki. Blachy wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do 130°C.

 

Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i podgrzewamy. Do śmietany dodajemy na chwilę pokrojoną w kostkę mozzarellę. Mozzarellę wykładamy na talerz z niewielką ilością śmietany. Na to układamy upieczone pomidory, kilka pomidorów suszonych oraz chipsy z szynki. Całość ozdabiamy liśćmi szpinaku oraz bardzo cienkimi plastrami cebuli. Posypujemy świeżo mieloną solą morską i czarnym pieprzem. Danie możemy polać również olejem koprowym. Aby go przygotować wystarczy połączyć olej z posiekanym pęczkiem koperku, podgrzać w rondelku, zmiksować, a następnie przecedzić.

 

Maridka19 31.03.2016 21:57
Barzo ciekawa propozycja dania . Wygląda bardzo smakowicie :)
Futka 31.03.2016 21:02
Przepyszna propozycja :) Dla mnie idealna, ponieważ uwielbiam pomidory :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak