Cóż to takiego jest burrata? To bardzo delikatny, rozpływający się ser, podobny do mozzarelli. W dzisiejszym odcinku zdradzamy jak szybko i prosto przygotować taką domową burratę oraz zdradzamy przepis na wariację na temat sałatki caprese.
By przygotować domową burratę należy podgrzać śmietanę 30% do 70 stopni. Jest to temperatura, w której śmietana nie będzie wrzała. Do tak podgrzanej śmietany dodajemy pokrojoną na kawałki, lub rozerwaną palcami mozzarellę. Ser ma się nie tyle rozpuścić w śmietanie, co delikatnie podgrzać.
Tak przygotowaną burratę podamy z pomidorami z piekarnika. Takie pomidory momentalnie się rozpływają i stają się bardzo miękkie, dlatego warto użyć cukru pudru, który nada im lekko słodkawy smak i zahamuje kształt.
Wszystko podajemy razem z pomidorami suszonymi i chipsami z szynki dojrzewającej. Smacznego!
Domowa burrata z pomidorami suszonymi
2 sery mozzarella w zalewie
2 pomidory polskie
6 pomidorów koktajlowych
1 cytryna
1 łyżka cukru pudru
10 plasterków szynki surowej dojrzewającej
500 ml śmietany 30%
Kilka suszonych pomidorów
Garść szpinaku
1 czerwona cebula
Do smaku: Pieprz ziołowy mielony, Tymianek, Sól morska, Pieprz czarny Prymat
Pomidory polskie i koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki (zostawiając szypułki) i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Posypujemy świeżo mieloną solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Na wierzch ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny i posypujemy cukrem pudrem. Na drugą blachę, również wyłożoną pergaminem, wykładamy plastry szynki. Blachy wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do 130°C.
Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy szczyptę soli i podgrzewamy. Do śmietany dodajemy na chwilę pokrojoną w kostkę mozzarellę. Mozzarellę wykładamy na talerz z niewielką ilością śmietany. Na to układamy upieczone pomidory, kilka pomidorów suszonych oraz chipsy z szynki. Całość ozdabiamy liśćmi szpinaku oraz bardzo cienkimi plastrami cebuli. Posypujemy świeżo mieloną solą morską i czarnym pieprzem. Danie możemy polać również olejem koprowym. Aby go przygotować wystarczy połączyć olej z posiekanym pęczkiem koperku, podgrzać w rondelku, zmiksować, a następnie przecedzić.