Oryginalne indyjskie curry kojarzymy z potrawą w której zawsze pojawia się ryż w połączeniu z mięsem i wybranymi warzywami. Jednak curry można przygotować na wiele sposobów - w zależności od tego jakimi składnikami dysponujemy. Smaczną propozycja jest curry z kalafiora i ziemniaków.
Kalafiorem można zajadać się w różnej postaci. Jedni podają go jako dodatek do obiadu, inni na jego bazie gotują zupę, kolejni wykorzystują go do sałatek. Doskonałą propozycją jest również przygotowanie z niego curry.
Jest to danie dziecinnie proste do którego potrzebujemy zaledwie kilku składników – ziemniaków, cebuli, kolby kukurydzianej, masła orzechowego i jak w oryginalnym curry – ryżu. Nie bez znaczenia pozostaje wybór przypraw, które powinny podkręcić i wzmocnić finalny smak dania. Egzotyczna kurkuma i cynamon, kminek, gorczyca i kolendra oraz sól i pieprz kolorowy – idealnie spełnią swoją rolę i sprawią, że danie nabierze wyjątkowy charakter i apetyczny wygląd.
Składniki:
1 kalafior
200 g ziemniaków
1 cebula
1 op. mleczka kokosowego
2 kolby kukurydzy
½ ostrej czerwonej papryki
1 łyżka masła orzechowego
2 pomidory
400 g białego ryżu
Olej rzepakowy
Do smaku: Kolendra cała, Gorczyca cała, Kminek cały, Kurkuma mielona, Cynamon mielony, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kolendrę i gorczycę. Gdy ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać wlewamy odrobinę oleju. Ziemniaki i cebulę kroimy w grubą kostkę i przekładamy na patelnię z przyprawami. Dodajemy do smaku kminek, sól oraz pieprz kolorowy. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy podzielony na małe cząstki kalafior i mieszamy. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy aż ziemniaki i kalafior będą miękkie. Kolby kukurydzy oczyszczamy, ścinamy z nich ziarna i przekładamy do patelni. Dodajemy ostrą papryczkę i przyprawiamy do smaku kurkumą oraz cynamonem. Na koniec dodajemy masło orzechowe i pokrojone w grubą kostkę pomidory i mieszamy. Ryż gotujemy wg ulubionego przepisu. Ugotowany ryż i curry z kalafiora podajemy w osobnych miseczkach. Możemy ozdobić świeżą kolendrą i pomidorami koktajlowymi.
Zapraszamy do oglądania programu „Doradca Smaku" codziennie od poniedziałku do czwartku o godz. 20.10