W Polsce bardzo popularne są śledzie. Jemy je na różne sposoby - w śmietanie, solo, w sosie, ale również w sałatkach. Pytanie, czy przed dodaniem do sałatki śledzie trzeba opłukać? To co najważniejsze to to, by nie były słone.
Sałata śledziowa
400g śledzia solonego
2 pomidory
150g fasolki szparagowej gotowanej
1 seler naciowy
1 cebula
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
Tymianek Prymat
Majeranek otarty Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
10ml oliwy z oliwek
100ml śmietany 36%
Chrzan tarty Smak
Sól morska Prymat
Śledzie płuczemy w wodzie około 15 minut. Pomidory obieramy, wybierając tylko ich twardą cześć, którą kroimy w kosteczkę.
Seler naciowy obieramy i wraz z fasolką szparagową - kroimy w kosteczkę.
Cebulę kroimy w cienkie pióra. Na koniec obieramy jabłko, wydrążamy i kroimy w kosteczkę.
Wszystko mieszamy ze sobą w misce i doprawiamy majerankiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym.
W drugiej misce mieszamy ze sobą śmietanę, chrzan tarty i sok z cytryny. Tak przygotowany sos dodajemy do miski z warzywami i mieszamy, a na koniec lekko solimy.
Śledzie kroimy na skos w paski o grubości ok 2 cm.
Układamy je na talerzu, obok dajemy sałatkę warzywną, skrapiamy oliwą z oliwek i tak podajemy.