Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

01.04.2014
Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

Suflet to taki deser, który nie czeka na nas na stole - to my czekamy na niego. Cała jego tajemnica polega na doskonale ubitych białkach na sztywno. Tylko wtedy suflet nie opadnie za szybko, nie będzie suchy ani nieregularny. Pamiętajmy, by suflet wkładać już do nagrzanego piekarnika - nie może być zimny. 

Wskazówka: Kucharze często podsypują formy zamiast mąki, również cukrem pudrem. Ale po co jeszcze bardziej słodzić słodki już deser?  

 

Suflet grand marnier

3 jajka

20g cukru pudru

30 ml likieru Grand Marnier

mąka do posypania formy

masło do smarowania formy

Cynamon mielony Prymat

Papryka słodka mielona Prymat

Sól morska Prymat

 

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wkładamy do miski i dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i mieszamy. 

Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

 

W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli.

Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

 

Do żółtek wlewamy likier Grand Marnier, doprawiamy cynamonem i mieszamy.

Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

 

Białka wkładamy do żółtek i mieszamy.

Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

 

Wnętrze foremki do sufletu smarujemy dokładnie całe masłem i posypujemy równomiernie odrobiną mąki. Masę przekładamy do foremki, uzupełniając ją do pełna.

Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

 

Foremki z sufletem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 10 min aż urośnie do ok. 2-3 cm. 

Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

 

Suflet posypany cukrem pudrem podajemy na talerzu ozdobionym papryką słodką Prymat.

Doradca Smaku II, odc. 53: Suflet Grand marnier

 

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AZgotuj 02.04.2014 18:11
Must have:)
prymat