Suflet to taki deser, który nie czeka na nas na stole - to my czekamy na niego. Cała jego tajemnica polega na doskonale ubitych białkach na sztywno. Tylko wtedy suflet nie opadnie za szybko, nie będzie suchy ani nieregularny. Pamiętajmy, by suflet wkładać już do nagrzanego piekarnika - nie może być zimny.
Wskazówka: Kucharze często podsypują formy zamiast mąki, również cukrem pudrem. Ale po co jeszcze bardziej słodzić słodki już deser?
Suflet grand marnier
3 jajka
20g cukru pudru
30 ml likieru Grand Marnier
mąka do posypania formy
masło do smarowania formy
Cynamon mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sól morska Prymat
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka wkładamy do miski i dodajemy 1,5 łyżki cukru pudru i mieszamy.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
Do żółtek wlewamy likier Grand Marnier, doprawiamy cynamonem i mieszamy.
Białka wkładamy do żółtek i mieszamy.
Wnętrze foremki do sufletu smarujemy dokładnie całe masłem i posypujemy równomiernie odrobiną mąki. Masę przekładamy do foremki, uzupełniając ją do pełna.
Foremki z sufletem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni na ok. 10 min aż urośnie do ok. 2-3 cm.
Suflet posypany cukrem pudrem podajemy na talerzu ozdobionym papryką słodką Prymat.