Czy wątróbkę solimy przed czy po smażeniu? Można ją doprawiać w dowolnym momencie - ważne, żeby nie przesmażyć mięsa, ponieważ wtedy będzie ono zbyt twarde.
Smażona wątróbka cielęca
400g wątróbki cielęcej
100g mąki
50g masła
6 szalotek
Ogóreczki konserwowe Smak
Natka pietruszki suszona Prymat
Kolendra cała Prymat
50 ml oleju
80ml białego wina wytrawnego
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Szalotkę siekamy w drobne plasterki i podsmażamy na patelni z olejem.
Po chwili dodajemy na patelnię masło i dosypujemy kolendrę , chwilę smażymy dalej, a następnie dolewamy wino białe.
Wysypujemy na talerz mąkę i obtaczamy w niej wątróbkę. Taką obtoczoną wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z masłem i na rozgrzanej patelni smażymy wątróbkę z obu stron całość w sumie 2,5 – 3 minut. Można jeszcze doprawić w trakcie smażenia odrobiną soli.
Usmażoną wątróbkę wykładamy na talerz,
resztę oleju pozostałego po jej smażeniu przelewamy na patelnię z szalotką dodając tam jeszcze odrobinę masła i suszoną natkę pietruszki.
Na koniec ponownie wkładamy wątróbkę na patelnię z szalotką. Zmniejszamy ogień i dusimy do czasu aż szalotka będzie miękka (ok. 5 minut). Zdejmujemy z patelni. Podajemy z ogóreczkami konserwowymi.