Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

26.03.2014
Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

 

 

1 camembert
1 jabłko
150g cukru
50g orzechów laskowych
50g migdałów (25g całych, 25g płatków)
25g orzechów pini
100g masła
Zioła prowansalskie Prymat
Imbir mielony Prymat

 

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

Garnek ustawiamy na ogniu, wsypujemy cukier dodajemy masło mieszamy i karmelizujemy.

 

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

Jabłko obieramy i kroimy na 6 części.

 

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

Do skarmelizowanego cukru w garnku wkładamy pokrojone jabłko, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy.

 

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

Ser kładziemy na naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-6 minut z każdej strony.

 

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

W misce mieszamy uprażone wcześniej orzechy laskowe, migdały w płatkach, orzechy pini, dodajemy zioła prowansalskie oraz imbir mielony.

 

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

Na talerz wykładamy jabłka w karmelu. Ser wyjmujemy z piekarnika, odcinamy wierzchnią warstwę/skórkę sera.

 

Doradca Smaku II, odc. 47: Pieczony camembert z jabłkami

Ser posypujemy mieszanką orzechów i układamy na nim jabłka.

 

11

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wingerman 15.02.2016 21:22
Czy te wszystkie orzechy poza migdałami są zmielone? Jeśli tak, to czy prażymy je po mieleniu czy przed?
Anonimowy 09.02.2016 15:05
Właśnie zajadam, pyycha :)
prymat