Tradycyjny sos do spaghetti carbonara przyrządzany jest z użyciem jaj oraz sera. Przez lata przepis ewaluował i niektórzy przygotowują go np. na bazie śmietany. Michel Moran w dzisiejszym odcinku zdradza sekret doskonałego smaku tego dnia. Tkwi on w w starannie dobranych składnikach, takich jak:
- pancetta - włoski, suszony boczek, miesiącami dojrzewa w aromatycznych przyprawach,
- pecorino - ser z mleka owczego, pochodzi z właskiego Lacjum, w zależności od czasu dojrzewania może być miękki lub twardy,
- parmezan - twardy ser z mleka krowiego, charakteryzuje się intensywnym smakiem, wytwarzany jest przede wszystkim we włoskiej Parmie.
Kluczowym elementem przyrządzenia spaghetti carbonara jest odpowiednie ugotowanie i przyprawienie makaronu. Nie może być on rozgotowany, dlatego polecamy zachować proporacje 100 g spaghetti: 1 l wody: 10 g soli.