Słodkimi goframi zajadamy się bardzo chętnie, przeważnie latem. Tymczasem chłodniejsza pora to idealny czas, by spróbować gofrów w wersji wytrawnej. Te z dzisiejszej propozycji Doradcy Smaku są sycące, pyszne i puszyste – wypełnione najlepszym boczkiem, parmezanem i suszonymi pomidorami.
Koniecznie wypróbujcie tej szybkiej, pełnej smaków i aromatycznych przypraw przekąski. Aby konsystencja ciasta połączonego z pysznymi produktami była idealna, wszystko należy bardzo drobniutko pokroić. Podawajcie z ulubioną świeżą sałatką lub sosem.
Składniki:
100 g boczku wędzonego
Pomidory suszone Smak 10 szt.
parmezan starty 150 g
Ciasto:
200 g mąki
150 ml mleka
40 g drożdży
3 jajka
Do smaku: pieprz ziołowy Prymat, oregano Prymat
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w cienkie paseczki. Pomidory suszone osączamy z nadmiaru oleju i również kroimy w paseczki.
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka i wlewamy do miski. Następnie wbijamy 3 jajka i powoli mieszamy. Dolewamy resztkę mleka i mieszamy ciasto na gładką masę. Ciasto doprawiamy pieprzem ziołowym, oregano i mieszamy. Następnie do ciasta wsypujemy pokrojone wcześniej pomidory suszone, boczek i drobno starty parmezan. Mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły. Ciasto na gofry mamy gotowe. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy gofry bez dodatkowego tłuszczu.
Usmażone gofry układamy na talerzach i dekorujemy według uznania liściem sałaty, pomidorami koktajlowymi i posypujemy startym parmezanem.