Jedna z najsmaczniejszych morskich ryb zaserwowana w smakowitej panierce to kolejna propozycja od Doradcy Smaku. Chrupiące ciasto i soczysty rybny środek to świetna przekąska dla małych i dużych na popołudnie lub podstawa pysznego obiadu.
Przepis to sprawdzona i smaczna klasyka, która zawsze się uda i sprawi wszystkim przyjemność. Z kilku prostych produktów – bogatej w wartości odżywcze flądry, słonawego sosu sojowego, kwaśnej cytryny, sezamu oraz przypraw: imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, papryki ostrej, soli oraz pieprzu – powstaje kombinacja idealna. Najlepiej smakują prosto z patelni!
Składniki:
300g flądry
1/2 l oleju
4 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki sosu sojowego
Imbir mielony Prymat
5g sezamu
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 cytryna
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Flądrę filetujemy. W misce mieszamy mąkę i jajka, doprawiamy to solą, imbirem mielonym, gałką muszkatołową i papryką ostra. Dodajemy sos sojowy i mieszamy.
Do dużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go mocno.
Filety kroimy w długie cienkie paski. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką ostrą. Tak przygotowaną flądrę obtaczamy w przygotowanym cieście i wkładamy na rozgrzany olej i smażymy.
Wyjmujemy z oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy usmażoną flądrę na talerzu ozdobionym liśćmi sałaty z pokrojonymi cząstkami cytryną. Posypujemy sezamem i gotowe.
Już od poniedziałku 29 lutego, startuje nowy sezon Doradcy Smaku, z nowym prowadzącym, Andrzejem Polanem.
Zapraszamy do oglądania codziennie, w telewizji TVN, o godz. 20.10.