Doradca Smaku: Flądra w cieście

25.02.2016
Doradca Smaku: Flądra w cieście

Jedna z najsmaczniejszych morskich ryb zaserwowana w smakowitej panierce to kolejna propozycja od Doradcy Smaku. Chrupiące ciasto i soczysty rybny środek to świetna przekąska dla małych i dużych na popołudnie lub podstawa pysznego obiadu. 

Przepis to sprawdzona i smaczna klasyka, która zawsze się uda i sprawi wszystkim przyjemność. Z kilku prostych produktów – bogatej w wartości odżywcze flądry, słonawego sosu sojowego,  kwaśnej cytryny, sezamu oraz przypraw: imbiru mielonego, gałki muszkatołowej, papryki ostrej, soli oraz pieprzu – powstaje kombinacja idealna. Najlepiej smakują prosto z patelni!

Składniki:
300g flądry
1/2 l oleju
4 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki sosu sojowego
Imbir mielony Prymat
5g sezamu
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 cytryna
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Flądrę filetujemy. W misce mieszamy mąkę i jajka, doprawiamy to solą, imbirem mielonym, gałką muszkatołową i papryką ostra. Dodajemy sos sojowy i mieszamy.

Do dużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go mocno.

Filety kroimy w długie cienkie paski. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie papryką ostrą. Tak przygotowaną flądrę obtaczamy w przygotowanym cieście i wkładamy na rozgrzany  olej i smażymy.

Wyjmujemy z oleju i odsączamy  na ręczniku papierowym. Podajemy usmażoną flądrę na talerzu ozdobionym liśćmi sałaty z pokrojonymi cząstkami  cytryną. Posypujemy sezamem i gotowe.

Już od poniedziałku 29 lutego, startuje nowy sezon Doradcy Smaku, z nowym prowadzącym, Andrzejem Polanem.

Zapraszamy do oglądania codziennie, w telewizji TVN, o godz. 20.10.

Udostepnij:

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Czarnula666

27.02.2016 12:50
Mniam! Napewno pyszna :)

anka1988

26.02.2016 12:58
smaczna rybka, zarówno jako przekąska jak i danie obiadowe.

Futka

26.02.2016 12:17
Bajeczna propozycja na smaczną rybkę :) W takiej aromatycznej panierce na pewno będzie wyśmienita :)

Doradca Smaku

26.02.2016 10:33
Zamiast flądry można użyć innej dowolnej ryby. Odcinek był nagrywany w innym terminie - zapewniamy, że nie w okresie ochronnym dla flądry.

Maridka19

26.02.2016 07:51
Ja również ostatnio zaczęłam przygotowywać rybę w cieście jest bardzo smaczna . Propozycja z wczorajszego odcinka bardzo nam przypadła :)

Anonimowy

25.02.2016 20:30
Flądra jest pod ochroną od 15.02 do 15.05...

Anonimowy

25.02.2016 20:20
Świeża flądra? W drugiej połowie lutego? A okres ochronny to pikuś?
prymat