Kontynuujemy wątek zdrowych i spektakularnych połączeń ryb z warzywami. Tym razem w roli głównej wystąpi dorsz oraz dwie połówki pomidora. Co wyniknie z takiego duetu? Przekonajcie się, zapraszamy.
Soczysty pomidor, chuda i delikatna polędwiczka z dorsza oliwa z oliwek, bazylia, sól morska oraz szczypta koperku – to wszystko zapieczone oraz ułożone na talerzu zapewni prosty, lecz pełen fantazji posiłek.
Składniki:
150g polędwicy z dorsza
2 pomidory
100ml oliwy z oliwek
Pieprz kolorowy Prymat
Sól morska Prymat
Bazylia otarta Prymat
Koperek suszony Prymat
Sposób przygotowania:
Polędwicę z dorsza kroimy na kawałki o długości ok. 10 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną bazylią i koperkiem. Obtaczamy w tym kawałki dorsza i doprawiamy kolorowym pieprzem oraz solą morską.
Pomidory obrane ze skórki kroimy w poprzek na dwie części, doprawiamy kolorowym pieprzem oraz solą morską.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i na rozgrzanej oliwie podsmażamy pomidory 5-6 minut smażąc je tylko z jednej strony. Doprawiamy jeszcze kolorowym pieprzem oraz solą morską.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej rybę. Rybę obracamy kilka razy podczas smażenia.
W naczyniu żaroodpornym, w którym była wcześniej ryba - do pozostałej tam oliwy z przyprawami dodajemy jeszcze oliwę, bazylię i koperek oraz trochę tymianku. To wszystko mieszamy ze sobą.
Na talerzu układamy usmażonego pomidora polewamy go odrobiną sosu (przygotowany sos w żaroodpornym naczyniu) na to układamy usmażoną rybę posypujemy ją jeszcze solą morską, a na to drugą część pomidora i przekłuwamy to wykałaczką i na koniec polewamy jeszcze odrobiną marynaty z naczynia żaroodpornego.